U prostorijama Narodne biblioteke u Trebinju večeras je održana treća samostalna izložba fotografija trebinjskog fotografa Slavenka Vukasovića, koja nosi naziv „Hercegovačko plava“.

hercegovacko plava izlozba trebinje (1)

Izložba se održava u sklopu 4. Trebinjskih dana fotografije, a njena specifičnost je u tome što su fotografije rađene u cijanotipiji, najstarijem plemenitom fotografskom postupku koji datira iz 1842. godine.

U kratkom obraćanju novinarima Vukasović je objasnio i zašto izložba nosi naziv „Hercegovačko plava“. „Fotografišući hercegovačka sela, uočio sam da su prozori i vrata kamenih kućica obojeni jednom lijepom i specifičnom plavom bojom. Bojom koja se jako lijepo uklapa u surovi kameni ambijent. Radoznao, pitao sam mještane: ‘A zašto baš plava boja?’. Svi su dali jednostavan odgovor, ‘Zato što je najljepša!’. Nakon ovoga odgovora, zapitao sam se u sebi – ‘Pa u čemu je štos, ima i drugih lijepih boja, a njima baš plava najljepša?’. A onda pogledah ka nebu i odjednom mi sve bi jasno”, istakao je Vukasović i dodao da je “Hercegovačko” plava boja (njegov naziv za ovu vrstu plave)  u stvari boja hercegovačkog neba.

hercegovacko plava izlozba trebinje

Sama cijanotipija podrazumijeva upotrebu određenih hemikalija i eksponiranje na suncu nakon čega se dobijaju fotografije u jednom specifičnom plavom tonu, a večeras je predstavljeno 27 radova koji su ručno rađeni.

Vukasović je i predsjednik Foto-kino kluba Trebinje koje je organizator, sada već, tradicionalne kulturne manifestacije „Trebinjski dani fotografije".

Prije zvaničnog otvaranja izložbe, prisutni su pogledali četvorominutni film,  u kojem je objašnjen postupak nastanka fotografije u cijanotipiji.

hercegovacko plava izlozba trebinje