Jučerašnji požar u Gomiljanima lokalizovan je na vrijeme i spasene su kuće samo zahvaljujući brzoj intervenciji pripadnika Vatrogasne jedinice Trebinje, a zbog zamjene dva izgorjela stuba naselje nije imalo struje.

VATROGASCI U NASELJU GOMILJANI

„Ovo je srećom sva šteta, ali su posljedice mogle biti mnogo veće da se nije na vrijeme reagovalo“, kažu mještani Gomiljana, gdje su nekolika časa, zajedno sa vatrogascima, borili sa vatrenom stihijom.

Požarna je linija bila dugačka više od kilometra, a požar je izazvao ljudski faktor.

S obzirom da je vatra buknula na suvoj travi, brzo se širila, jer je bila potpomognuta vjetrom, pa je zahvatila oko 40 hektara suve trave, škare i šume.

„Nakon borbe sa vatrenom stihijom koja je tajala četiri do pet časova, u kojoj smo sa oko 25 vatrogasaca i osam vozila intervenisali što smo bolje mogli, požar je lokalizovan, a nama preostaju dežurstva, jer se može desiti da je negdje ostalo pritajeno tinjanje koje se kasnije može ponovo razbuktati“, kaže komandir trebinjskih vatrogasaca Vladimir Ristić.

On dodaje da postoje dokazi da je požar sa namjerom izazvao ljudski faktor, te da vatrogasci pretpostavljaju da je za aktiviranje nekolicine požara na području Trebinja i okoline u posljednjih desetak dana takođe neposredni krivac čovjek i to da je riječ o podmetanju požara.

Ristić tvrdi da postoje indicije o podmetnutim požarima na Crkvini,  gdje su pripadnici trebinjskih vatrogasaca intervenisali čak četiri puta,  kao i kada je riječ o požaru kod brane Gorica.

VATROGASCI U GOMILJANIMA

„Mi smo već odredili mjesta za punktove za brze intevencije koji su tehnički opremljeni, a na kojima će biti postavljeni posmatrači, kako bi nadgledali teren i eventualno obavještavali tome gdje postoji potencijalna opasnost od aktiviranja vatre“, objašnjava on.

Posmatrači su, kako kaže, već raspoređeni na Crkvini,  u rejonu naselja Pridvorci  i na još nekim drugim tačkama, čiji je prevashodoni zadatak da o opasnosti obavještavaju vatrogasce i Civilnu zaštitu, a sa njima će u sadejstvu djelovati i pripadnici Centra javne bezbjednosti Trebinje.

Juče su vatrogasci intervenisali na još nekoliko mjesta, pa Ristić još  jednom apeluje  na građane da vatru ne pale na otvorenom, posebno do 15. septembra do kada traje požarna sezona, upozoravajući da su za one koji se uhvate u nedozvoljenim radnjama kazne rigorozne.