Nakon što su aktivisti građanske inicijative “Srđ je naš“ blokirali ulaz u gradsku Vijećnicu, gdje se danas odlučivalo o sudbini izgradnje golf-igrališta s pratećim hotelima i apartmanima na platou brda Srđ iznad Dubrovnika, morala je intervenirati i Interventna policija.

policija na stradunu

Fizičkog sukoba nije bilo, ali su brojni turisti vidno iznenađeni specijalcima unutar povijesne jezgre Dubrovnika sve fotografirali pitajući se jesu li svjedoci građanskih nemira. Polarizaciji javnosti su uveliko doprinjeli i mediji jer se Srđ emotivno doživljava kao posljednji prostor na kojem se grad u budućnosti mođe uopće širiti. Projekat je vrijedan ukupno 1,2 milijarde eura, a kad se počne graditi angažovat će se na 5 godina, ne samo cjelokupnu dubrovačku, nego i građevinsku operativu Dalmacije. Međutim, protivnici gradnje uz populističku parolu “Tko kontrolira Srđ taj kontrolira i Dubrovnik“ javnosti nameću ideju gubitka budućeg širenja Grada koji time gubi javni interes. Pozivaju na gubitak jedinog preostalog prostora i za gradnju sportskih i kulturnih sadržaja ili zgrada za stanovanje, jer se grad više nema gdje širiti.

Golf- resort na platou Srđa uskoro se počinje graditi-rezime je burnog dubrovačkog popodneva i večeri koja je preplašila i dio turista što su pomislili da je riječ o demonstracijama protiv njih jer su iz parola prepoznali samo riječ turizam.

Iza 22.00 sata usvojen je UPU platoa Srđ, posljednje prepreke za početak investicije u kompleks sa golfom.

Zanimljivo je kako su se uoči odlučivanja o golfu u koaliciju, nazvanu Dubrovački dogovor, udružile krajnje lijeve i desne stranke: desni HDZ, te stranke lijevog centra SDP i HNS.