Za rad na terenu tokom popisa stanovništva domaćinstava i stanova u BiH prijavilo se više od 55. 000 kandidata, rečeno je Srni u Agenciji za statistiku BiH.

konkurs za popisivaca stanovnistva

Rok za prijavu kandidata za popisno osoblje u jedinicama lokalne samouprave danas ističe, a sljedeći korak je izbor i edukacija opštinskih/gradskih instruktora i popisivača koji će raditi na popisu.

U Agenciji za statistiku BiH navode da će popisne komisije lokalne samouprave od 2. do 9. avgusta izvršiti ocjenjivanje prijavljenih kandidata za opštinske/gradske instruktore i popisivače, te najkasnije do 10. avgusta, na svojim oglasnim pločama, objaviti preliminarne liste izabranih kandidata.

Konačne liste izabranih kandidata za instruktažu, uključujući i rezervne kandidate, popisne komisije lokalne samouprave će objaviti najkasnije 25. avgusta.

Izabrani kandidati proći će petodnevnu obuku, nakon koje će ispunjavati test na osnovu kojeg će biti birani oni koji će biti angažovani u svojstvu opštinskog instruktora i popisivača, koji će biti rezerva.

Za potrebe popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, biće angažovano 18.879 popisivača, a obuku će proći i dodatnih 20 odsto od tog broja koji će biti angažovani u slučaju odustajanja nekog od izabranih kandidata.

Za potrebe popisa biće angažovano i 2 464 opštinskih/gradskih instruktora. Svaki instruktor biće nadležan za sedam do deset popisivača, a obuku će proći i dodatnih 20 odsto koji će biti angažovani u slučaju odustajanja nekog od izabranih kandidata, naveli su u Agenciji.