Od  1. do 7. avgusta Herceg Novi će biti u znaku filmskog festivala. Na Kanli kuli, filmom „Falsifikator“ Gorana Markovića, sutra veče u 21.00 sat počeće takmičarski program 27. hercegnovskog filmskog festivala, koji od prije par godina nosi naziv „Montenegro film festival“.

27 hercegnovski filmski festival

Na festivalu će biti prikazano više od 80 filmova, a u okviru takmičarskog programa deset. Između ostalih, publika će moći da vidi filmove „Kad svane dan“ Gorana Paskaljevića i „Svećenikova djeca“ Vinka Brešana. Ove godine crnogorska kinematografija nema svoj dugometražni film jer, kako kažu organizatori,  ni jedan crnogorski film nije završen do festivala. Film Nikole Vukčevića „Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa“ biće prikazan u radnoj verziji u Institutu „Igalo“,  ali bez prisustva publike i medija. Ipak na festivalu  crnogorsku kinematografiju predstavljaće  dokumentarni film Branka Baletića „Njegoš-jedna biografija, Noć skuplja dva vijeka“.

Za ovaj festival selekciju filmova, kada je glavni program u pitanju, obavio je Srdan Golubović koji je umjetnički direktor festivala. Festival osim takmičarskog ima još tri dijela.

Reviju festivalskih pobjednika sa drugih Festivala na  tvrđavi Forte Mare predvodi jedan od bisera ovog programa film „Plavo je najtoplija boja“ reditelja Adbelatifa Kečičea koji je  bio pobjednik ovogodišnjeg  Kanskog festivala. Na trgu Belavista  biće prikazao 40  dokumentarnih filmova  koje je  odabrao Vlado Perović. U foajeu hercegnovskog pozorišta, u blizini dvorane „Park“, zainteresovani će moći da pogledaju filmove koje su radili studenti  režije iz Beograda, Zagreba, Banja Luke, Skoplja, Sarajeva, Ljubljane i Cetinja, a odabrao ih je  Srđan Koljević.

Članovi žirija su poznata makedonska glumica i  producentkinja Labina Mitevska, filmska i dramska umjetnica Milica Piletić i reditelj Nikola Ležaić iz Beograda. Tokom festivala biće promovisana i knjiga „Zubato sunce“,  a riječ je o  do sada neobjavljenom scenariju poznatog reditelja, pokojnog Živka Nikolića.

„Herceg Novi je konačno postao grad poznat na filmskoj mapi regiona. Sama činjenica da producenti i distributeri sami prijavljuju učešće pokazuje da je festival stekao zavidnu reputaciju“, kazao je za TrebinjeLive Zoran Živković, direktor festivala.

Kako saznaje portal TrebinjeLive, festival će imati i specijalnog gosta, a riječ je o Branku Lustigu, poznatom holivudskom producentu. On bi, kako saznajemo, trebao otvoriti festival, ali ta informacija još nije potvrđena. Lustig se trenutno nalazi u Zagrebu i ljekar mu preporučuje da zbog visokih temperatura ne putuje, ali je obećao da će se ipak pojaviti do kraja festivala u Herceg Novom.