U ponedjeljak, 29. jula 2013. godine u školi Cerovac i Narodnoj biblioteci Trebinje, počeo je ciklus foto radionica za djecu i omladinu, u okviru projekta CAMPUS 17, odnosno IV trebinjskih dana fotografije.

campus 17 u skoli cerovac

Projekat CAMPUS 17 vode holandski profesionalni fotografi u saradnji sa Foto-kino klubom Trebinje, već petu godinu uzastopno. Ove godine će 80 djece i omladinaca imati priliku da nauči mnogo, ne samo o osnovama fotografije, već i o naprednim tehnikama i znanjima koje mogu da prenesu samo oni koji posjeduju bogato profesionalno iskustvo.

Radionicama, koje se održavaju u školi Cerovac, će prisustvovati dvije grupe djece (Photo Kids 3 i Photo Kids 4) od ukupno četiri grupe. Nekoliko polaznika škole Cerovac će takođe biti među učesnicima. Radni jezik radionica je engleski. Timove vode tri predavača: jedan predavač iz Holandije i dva predavača iz Foto-kino kluba Trebinje. Pristup nastavi je nekonvencionalan što se polaznicima izuzetno dopada. U učionicama se ne priča samo o fotografiji, priča se o željama, planovima za budućnost, načinima da se ispolji talenat, o životu i vremenu u kome živimo. Vrijeme trajanja radionica jeste kratko ali njihovi učesnici će ostati u kontaktu sa svojim predavačima, razmjenjivaće fotografije, postavljati pitanja i tražiti savjete. Na taj način će ova predavanja živjeti tokom cijele godine i biti inspiracija da se i dalje istražuju tajne ove profesije.

Gosti iz Holandije, osnivači CAMPUS-a 17, smatraju da stariji omladinci koji su već prošli obuku - neki od njih više godina uzastopno učestvuju u CAMPUS-u 17 i imaju značajno iskustvo u bavljenju fotografijom - mogu i sami da budu predavači i nadaju se da će, uz svu neophodnu pomoć i konsultacije sa svojim mentorima, uspjeti da narednih godina sami nastave dobru praksu koju je ustanovio ovaj projekat.

Na kraju sedmice, odnosno u petak, 2. avgusta 2013., u Klubu prijatelja umjetnosti "Atanasije Popović", održaće se izložba fotografija učesnika CAMPUS-a 17.