U Domu kulture u Bijeloj je, u organizaciji Umjetničkog udruženja „Milutin Alempijević“ iz Frankfurta na Majni, održana tradicionalna 10. književna kolonija pisaca u dijaspori „Bijela 2013“.

knjizevni konkurs milutin alempijevic bijela

Udruženje „Milutin Alempijević“ produžetak je književne kolonije „Bijela“ koju je osmislio i do kraja svoga života, u ljetnim danima, vodio i okupljao Milutin Alempijević (1927-2008) i sam poznati stvaralac, priređivač i organizator mnogih priredbi kako u Frankfurtu na Majni, tako i u Bijeloj gdje je živio u toku ljeta.

Odajući poštu ovom velikom ljubitelju i čuvaru srpskog jezika i pisane riječi, Udruženje je organizovalo i ove godine svoj Međunarodni konkurs za najbolju priču, pjesmu, aforizme, kao i dječije radove. Na ovaj četvrti konkurs, koji su u saradnji sa piscima-prijateljima Milutina Alempijevića organizovale njegove kćerke Slavica Alempijević-Milutinović i Radmila Glišić, javilo se blizu 500 autora. U ime organizatora prisutnim se obratila Radmila Glišić istakavši da su svi koji su učestvovali na konkursu krenuli stazom njenog oca, a sa ciljem da druženja pisanoj riječi postanu ljepša i bolja.

Član žirija, Vuk Krnjević, je kazao da se ovim druženjem i konkursom nastavlja djelo Milutina Alempijevića i da je žiri, ovoga puta, pred sobom imao odgovoran, ali istovremeno i pedagoški težak zadatak jer je od obilja materijala trebalo izabrati najbolje.

Tema na četvrtom konkursu je bila slobodna, a radovi su bili na svim jezicima regiona. Pisci koji stvaraju na drugim jezicima uz orginal poslali su i prevod. Prijavilo se 479 pisaca iz dijaspore, a osim Evrope na konkursu su učestvovali pisci iz Amerike, Kine, Kanade, Južne Afrike, Japana... Među učesnicima na konkursu su Tijana Trklja iz Bileće, Vedran Furtula iz Trebinja, Zoran Simić iz Foče...

Žiri, u sastavu Ivana Milutinović iz Amerike, Dragana Olić sa Kipra i Vuk Krnjević iz Beograda, je najprije odabrao imena autora čiji su radovi ušli u almanah „Vječiti ram“, a zatim izabrao one koji će 2013. godine biti nosioci nagrade koja nosi naziv „Albatros“.

„Albatros“ za najbolju priču dobila je Mia Sekulić iz Sombora, za priču „Životni vek jedne sijalice“ . Za priču „Huderlin“ pohvalu je dobio Volfgang Ferze iz Berlina (Njemačka). Kada je poezija u pitanju dodijeljena su tri ravnopravna „Albatrosa“, a dobili su ih Dragina Gina Bradić iz Oklanda (Novi Zeland) za pjesmu „Marama tvoja stajaća“, Maja Mitova iz Blagoevgrada (Bugarska) za pjesmu „Pesma Zrnima“ i Miroslav Rosić iz Temišvara (Rumunija) za pjesmu „Krajputaši“.

Nagradu za dječije radove dobila je Jelena Đurđević iz Babušnice (Srbija) za pjesmu „Večiti ram“ po kojoj ovogodišnji „almanah“ nosi i ime, dok je žiri pohvalio pjesmu „Simulacija“ Stefana Petrovića iz Velike Plane (Srbija).

„Albartros“ za aforizme i ove godine otišao je u ruke Gruju Leru, predsjedniku Udruženja aforističara Republike Srpske iz Bijeljine čiji korijeni potiču sa Zubaca kod Trebinja.