Agencija za bezbjednost hrane BiH savjetuje građanima da budu oprezni prilikom pripreme i čuvanja hrane, jer je visoke temperature mogu kontaminirati i tako povećati rizik od bolesti.

hrana cuvanje

Građanima se preporučuje da prije i tokom pripreme peru ruke, dezinfikuju radne površine i pribor, a kuhinju i hranu zaštite od insekata, glodara i drugih životinja.

Sirovo meso i morsku hranu neophodno je odvojiti od druge vrste hrane, a prilikom obrade sirove hrane koristiti odvojeni pribor i pomagala, kao što su noževi i daske za rezanje.

Hranu čuvati u zatvorenim posudama da bi se spriječio kontakt između sirove i već pripremljene hrane, navodi se u preporukama Agencije za bezbjednost hrane BiH.

Hranu, naročito meso, jaja i morsku hranu treba temeljno kuvati, supe i gulaše zagrijati do tačke ključanja. Sok od mesa i peradi treba da bude providan, a ne ružičast.

Skuvanu hranu ne ostavljati na sobnoj temperaturi više od dva sata, a prilikom podgrijavanja neophodno je da to bude temeljno.

Kuvanu i kvarljivu hranu odmah treba staviti u frižider na temperaturu ispod pet stepeni Celzijusovih, a prije serviranja održavati je vrelom, odnosno da je temperatura veća od 60 stepeni.

Hranu ne ostavljati da stoji dugo, čak ni u frižideru, a smrznutu ne otapati na sobnoj temperaturi. Koristiti sigurnu vodu, svježe namirnice i termički obrađenu hranu kao što je pasterizovano mlijeko.

Svježe voće i povrće treba temeljno oprati, naročito ako se jedu sirovo.

Agencija upozoroava da se ne koristi hrana kojoj je istekao rok trajanja.

Iz Agencije podsjećaju da pored subjekata, odgovornih za stavljanje zdravstveno ispravne hrane na tržište, nadležnih institucija koje nadziru zdravstvenu ispravnost hrane, veliku odgovornost imaju i sami potrošači.

- Nepravilnom pripremom, rukovanjem i čuvanjem zdravstveno ispravne hrane može doći do kontaminacije i tako se može povećati rizik od bolesti prenosivih hranom, podsjećaju iz Agencije.