U Trebinju će večeras, sa početkom u 20.30 sati, domaćom predstavom „Heroj nacije“ i dodjelom nagrada, završiti 56. Festival festivala, smotra pozorišnih amatera Republike Srpske, Srbije, BiH i Crne Gore.

predstava vavilon festival festivala trebinje

Glumcima Gradskog pozorišta „Trebinje“ ovo će biti prvo igranje pred publikom, a po teksu Ivana M. Lalića, režiju je uradio Željko Milošević. Nakon predstave žiri će donijeti odluku o ovogodišnjem pobjedniku, a u međuvremenu će studenti Akademije umjetnosti iz Banjaluke održati scensko-muzički program, „Mala noćna muzika“.

Sinoć su se, četvrtog takmičarskog festivalskog dana, na daskama koje život znače Trebinju, predstavili članovi SKUD „Heroj Janko Čmelik“ – Pozorište „VHV“ iz Stare Pazove sa predstavom „Vavilon“.

Ostvarenje je režirao po sopstvenom tekstu Miroslav Kožik, a ansambl čini devet glumaca.  Za protagonistu večeri proglašen je Milan Mutić.

O predstavi:

predstava vavilon festival festivala trebinje

Vavilon je u ovoj projekciji klasičan primerni simbol ponovnog rađanja civilizacije, društva, socijalnih normativa. Vavilon se proživljava u modernom vremenu konstantno. Vreme u kome živimo je postalo opšta promenljiva po svim aspektima, granice su svuda, među ljudima jače i teže nego ikada. Kula čovečanstva koja je građena poslednje dve hiljade godina preti da nestane kao i generacijska metafora o gradu koji je postojao četiri hiljade godina unazad. Vreme je za buđenje novih naraštaja, za svest. Za eliminaciju svega onoga što nas čini različito ružnim pored svih prelepih ljudskih osobina koje imamo. Vreme je za građenje nove kule.

U okviru pratećeg programa Festivala održana je promocija časopisa „Savremena srpska drama“.

predstava vavilon festival festivala trebinje