Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je Srni da su radovi na prevoju Čemerno, na magistralnom putu Foča – Gacko, pri kraju i da će ova dionica 5. avgusta biti puštena u saobraćaj.

cemerno uskoro za saobracaj

"Najvažnije je da su svi radovi urađeni po najvišim standardima", naglasio je Čubrilović.

On je podsjetio da je ugovoreni rok izvođenja radova produžen iz objektivnih razloga, jer su, zbog pojave klizišta, izvršena dodatna geomehanička ispitivanja terena.

Čubrilović je, nakon posjete prevoju Čemerno, istakao da će se svi uvjeriti u kvalitet posla koji je urađen domaćim snagama i sredstvima.

"Možemo biti zadovoljni što su radovi konačno privedeni kraju bez obzira na dva produženja roka", rekao je Čubrilović, dodavši da niko neće imati primjedbe na urađeni posao.

Za projekat "Trajno rješenje klizišta Čemerno" iz sredstava ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Srpske izdvojeno je 73.153.000 KM.

Projektom je predviđeno trajno rješenje problema aktivnog klizišta na magistralnom putu Foča-Gacko, koje onemogućava nesmetano odvijanje saobraćaja, a njegovom realizacijom uspostaviće se najkraća veza sjevernog i južnog dijela Republike Srpske.

U okviru ovog projekta izgrađena je trasa puta u ukupnoj dužini od 9,45 kilometara, tunel "Čemerno" dužine 2.109 metara i tunel "Surdup", dužine 196 metara, sanacija klizišta Sutjeska, kao i izgradnja tri mosta od kojih je najduži vijadukt "Trnova Luka" 408 metara.

Izvođač radova je "Integral inženjering" Laktaši, a stručno-tehnički nadzor nad izvođenjem radova vrši Institut za građevinarstvo "IG" Banjaluka.