Današnji datum, 27. jul, predstavlja jedan je od najznačajnijih i najsvjetlijih datuma u istoriji bh. naroda i građana.

dan ustanka u bih 27 jul

Dan je to kada su 1941. godine ovdašnji narodi započeli oružanu borbu protiv okupatora i državnih izdajnika tokom Drugog svjetskog rata, a danas se proslavlja 72. godišnjica od ustanka protiv fašizma.

Ustanak naroda najprije je podignut u Drvaru, a te davne 1941. godine na današnji dan ovaj grad kao i Bosansko Grahovo su oslobođeni od fašista. Od tog datuma, naredne četiri godine postojao je samo jedan cilj - oslobađanje domovine od okupatora i domaćih izdajnika. Iako su znali da predstoji teška borba koja će odnijeti mnogo života, vjerovali su da je borba vrijedna te žrtve. Ustrajali su u njoj, nisu se predali, ispunili su svoj cilj...

U bivšoj SFR Jugoslaviji, današnji dan je bio državni praznik, dok je od 1991. godine on ukinut. On se obilježava samo u organizaciji Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata BiH te individualnih grupa građana, a isto tako trebao bi se obilježiti i na teritoriji cijele BiH jer je to izuzetno značajan datum koji obilježava antifašizam u BiH, istakla je za agenciju FENA Seka Brljača iz Instituta za istoriju Sarajevo.