NJegovo preosveštenstvo vladika bihaćko–petrovački Atanasije služio je danas u crkvi Svetog Save u Beogradu parastos za više od 4.000 Srba ubijenih u jamama i logorima Donje Hercegovine za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske, kao i za srpske borce i nevine žrtve sa ovog područja stradale od 1992. do 1995. godine.

parastos za hercegovacke zrtve

Vladika je u obraćanju istakao da Srbi, iako je potpis zločinaca iz 1941. godine i 1992. godine isti, jer pripadaju istom narodu, ne smiju dozvoliti da se u bilo kojem momentu u njihova pravoslavna srca useli mržnja ili zlo prema onim koji su dva puta u istom vijeku posijali zlo Hercegovinom.

"Naš sastanak nije da zlo produbljujemo, nego da damo podršku životu. Više su stradali oni koji su rukom zlo počinili, nego oni koji su od zla stradali", rekao je Atanasije.

On je poručio da je snaga svakog pravoslavnog Srbina molitva, i da će svako ponaosob steći mir i radost života kroz molitvu i oprost.

"Hercegovina je puna primera kako vera pobeđuje. Setimo se samo starca Vujadina kako mirno svom ubici kaže `samo ti, dijete, radi svoj posao`, jer je znao da je ovaj oruđe u rukama đavola", podsjetio je vladika Atanasije.

On je dodao da je imenovanjem za vladiku bihaćko–petrovačkog sada i geografski bliži srpskim stradalnicima iz Hercegovine i BiH, te da će zajednička molitva "upokojenih za žive i živih za upokojene" nadvladati svako zlo.

"Moja eparhija biće moćna. Ona ne obuhvata samo 40.000 ostarelih, koji su otišli tamo da umru, ona obuhvata i one upokojene i one koji beže od svog porekla", poručio je vladika.

U jami Prebilovci i ostalim stratištima Nezavisne Države Hrvatske u Donjoj Hercegovini stradalo je četrdesetih godina prošlog vijeka 4.000 Srba.

Pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ su 1992. godine "ponovili" zločin nad njima, jer su minirali i uništili kosti u Spomen – hramu u Prebilovcima.

Pripadnici HVO su, zajedno sa snagama Armije BiH, od 1992. do 1995. godine praktično "očistili" ovaj dio Hercegovine od Srba, počinivši ponovo stravične zločine nad civilima.