Diva srpskog i jugoslovenskog glumišta, glumica Ljiljana Stjepanović, sinoć je u Trebinju otvorila 56. Festival festivala, smotru pozorišnih amatera.

ljiljana stjepanovic festival festivala trebinje

On je istakla da je vrlo srećna i počastvovana što joj je, kako kaže, dodijeljna dužnost da otvori Festival. "Ovo je i neki način da ja podržim Festival i ove divne ljude, kao bivši dugogodišnji amater", istakla je Stjepanović uz zahvalonst svima onima koji su se izborili da Festival, uprkos velikoj krizi u kojoj se nalazi čitav svijet, opstane, traje i živi dalje. "U ovom Vašem prelijepom gradu, gradu tradicije, gradu poezije, domu jednog od najvećih srpskih pjesnik - Jovana Dučića, ja ću Vas pozdraviti, u čast ovih divnih ljudi koji će Vas zabavljati, odnosno očarati svojom umjetnošću sljedećih pet-šest dana", rekla je ona, a zatim govorila stihove koje je, kako kaže, lično posvetila svom poslu i karijeri dugoj 40 godina. Nakon izgovorenih stihova "Oda glumcu", Sjepanovićeva je svečano otvorila ovogodišnji 56. Festival festivala.

slobodan prtilo

Prisutne ljubitelje pozorišta, u ima Gradske uprave, pozdravio je predsjednik Skupštine grada, dr Slobodan Prtilo. "Glumci i umjetnici, koji su posjetili naš grad, imaju sposobnost i neki svoj nemušti jezik, da, iz ovih dasaka koje život znače, izazovu neke duhove, i da u nama gledaocima izazovu različita osjećanja", istakao je Prtilo i dodao da će oni, kroz najbolje predstave iz Republike Srpske, BiH, Crne Gore i Srbije, prikazati svoje umijeće i svoje znanje.

Nakon oficijalnog obraćanja, izvedena je predstava "Opera za tri groša", u izvođenju Centra za kulturu "Nenad Rakočević" Mojkovac, a po režiji Milovana Ćetkovića.

predstava opera za tri grosa festival festivala trebinje

"Opera za tri groša" događa se zapravo ovdje i sada. To je svijet u kome je sve podređeno profitu. Čovjeku nije teško neprestano se "presvlačiti” i djelovati pod "maskom" prodajući se za sve što nosi profit. Ona nije komad koji moralizuje i koji kritikuje, već apologija veselja života, radost hedonizma, sreća postojanja, čar egzistencije kao igre, ljepota podlosti, privlačnost nesavršenstva i slavlje lagodnog života.

Za protagonistu večeri proglašen je Predrag Vukojević.

mjetnicki plakat republike poljske

Prethodno je u sali Doma kulture otvorena izložba "Pozorišni plakat Republike Poljske".

Program Festivala nastavlja se večeras, gdje će, sa početkom u 20.30 časova, glumci Gradskog amaterskog kazališta Orašje izvesti predstavu "Traži se novi suprug", po režiji Ilja Benkovića.