Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da će biti obezbijeđeno milion KM da bi bolnica u Nevesinju, koja će biti specijalizovana za hirurgiju i dijagnostiku, bila stavljena u funkciju od naredne godine.

predrag pesko nevesinje bolnica

Dodik je rekao da je "Elektroprivreda Republike Srpske" već izdvojila pola miliona KM, a da će ostalo obezbijediti republički Fond za zdravstveno osiguranje.

On je istakao veliki značaj profesora Predraga Peška koji je određen da rukovodi bolnicom, te istakao da bi se ovaj projekat teško mogao realizovati da se nije uključio ovaj eminentni hirurg.

"Peško ima puno povjerenje institucija Republike Srpske i srećni smo što smo uspjeli jednog ovakvog profesora sa renomiranim znanjem u svijetu da animiramo da u Nevesinju rukovodi ovom klinikom", kaže Dodik.

On je najavio da će naredne sedmice biti završeni građevinski radovi, te da će se sagledati šta nedostaje od opreme, kao i da će biti regulisan formalno-pravni status i drugi odnosi u okviru ovog kliničkog centra.

Dodik je istakao da će u ovoj bolnici biti rađene zahtjevne intervencije za koje se moralo ići u Beograd, za šta se iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske uplaćivalo i po nekoliko miliona KM.

Ta sredstva, prema njegovim riječima, sada će se usmjeravati u bolnicu u Nevesinju, koja će imati ugovor sa Fondom čime će osigurati trajno finansiranje.

On je napomenuo da će i hotel, koji se nalazi u centru grada, biti rekonstriisan za smještaj bolesnika i gostujućih ljekara.

Peško je rekao da očekuju punu podršku vlasti da bi klinika počela da radi na zadovoljstvo stanovnika Nevesinja i cijele Srpske.

"Ovo neće biti ni odjeljenje ni bolnica već klinika u kojoj će raditi najstručniji ljekari iz Beograda", rekao je Peško i naglasio da će oslonac biti hirurzi, a da će se za različite oblasti edukovati i ovdašnji ljekari.

Gradnja bolnice u Nevesinju počela je prije deset godina. Sredstva za ovaj projekat obezbijedila je fondacija "Mihajlo Labalo", ali je nedostajalo milion KM da bi ova zdravstvena ustanova bila završena.

U posjeti bolnici bili su NJegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i promorski Grigorije i načelnik opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović.