Grupa pravnika koju je angažovalo Udruženje novinara Republike Srpske uradila je nacrt zakona o medijima, prema kojem će novi mediji - portali biti tretirani zakonski onako kako se tretiraju i svi klasični komercijalni mediji ili javni servisi.

portali u bih

Predsjednik Udruženja Dragan Jerinić naglasio je da je nacrt poslat svim medijskim kućama u RS, te da će biti organizovane i javne rasprave, poslije čega će zakon biti upućen u Narodnu skupštinu RS na razmatranje i usvajanje.

Napominje da je problem to što se kod pojedinih elektronskih medija na zvaničnoj prezentaciji ne može vidjeti ni ko je urednik, ni ko je novinar, a objavljuju nepotpisane tekstove koji su često puni uvreda, jezika mržnje i slično.

- Donošenjem zakona tačno će se znati ko je za šta odgovoran, ko stoji iza teksta i ko podliježe nekoj vrsti odgovornosti za ono što je napisano na tom portalu ili nekoj drugoj vrsti elektronske prezentacije putem interneta - objasnio je Jerinić.

Istakao je da je nacrt zakona urađen u skladu sa svim evropskim konvencijama.

- Zakon ne predviđa nikakvu kontrolu nad medijima već odgovornost - kazao je Jerinić i dodao da bi zakon trebalo da uvede red u nove medije.

Urednik na RTRS-u i član Upravnog odbora Udruženja Siniša Mihajlović rekao je da je jedino u BiH neuređeno tržište elektronskih medija.

- Ne zna se ko su vlasnici portala i novinari, ne zna se ko stoji iza tekstova na portalima, a prenose se i tuđi tekstovi - rekao je Mihajlović i dodao da svako treba da stoji iza svoje riječi.

Direktor Centra za kulturu dijaloga Sanja Vlaisavljević rekla je da će se ovakvim zakonom konačno uvesti red u medije jer su do sada internet portali bili zaštićeni.

- Ovo je konačno prilika da onaj ko stoji iza portala odgovara za ono što je napisano jer smo do sada bili svjedoci brojnih dezinformacija na portalima - dodaje.

Naglasila je da se ne radi ni o kakvim cenzurama, već o pozivu na odgovornost.