U Obljaju, selu kod Bosanskog Grahova, rodnom mjestu Gavrila Principa, uskoro bi mogle zabrujati građevinske mašine.

gavrilo princip

Biće to finale nedavnog susreta Borka Ilića, zamjenika gradonačelnika Novog Sada kojem je domaćin bio načelnik Bosanskog Grahova Uroš Makić. Tom prilikom pao je dogovor da grad Novi Sad obezbijedi novac za obnovu Principove rodne kuće, atentatora na austrougarskog prijestolonasljednika - nadvojvodu Franju Ferdinanda.

- Obezbijedićemo dokumentaciju i ostale papire sa izvornim izgledom Gavrilove rodne kuće. Svjesni samo da je kriza i besparica, ali se nadamo da nećemo dugo čekati na odgovor iz Novog Sada i da ćemo prikupiti sredstva neophodna za sanaciju ovog, u istoriji značajnog objekta - rekao je za "Novosti" načelnik Makić.

Grahovljani se nadaju da će kuća biti obnovljena do naredne godine u kojoj se obilježavaju dva velika jubileja. Prvi, kada pada 100. godišnjica od atentata koji je, prema tumačenju istaknutih istoričara, bio povod i uvod u Prvi svjetski rat, a drugi - 13. jula 2014. navršiće se 120 godina od rođenja najslavnije ličnosti iz vremena postojanja Bosanskog Grahova.

Gavrilova rodna kuća u selu Obljaj, kraj istoimene rječice, uništena je u posljednjem ratu. Hrvatske snage su u septembru 1995. godine u vojnom olujnom nevremenu počistile stanovnike Bosanskog Grahova. Od Principove kuće ostao je samo temelj,jer je gornji sprat, načinjen od drveta, potpuno izgorio. U vatrenoj stihiji nestali su vrijedni muzejski eksponati među kojima i onaj najdragocjeniji : autentični plan atentata na prijestolonasljednika Ferdinanda. U dim je otišao i crtež akcije koja je prehodila svjetskoj ratnoj kataklizmi.

- Šteta što ovaj dokument nije ostao sačuvan za buduća pokoljenja i otklanjanje dilema oko karaktera sarajevskog atentata - rekao Nikola Princip, dalji Gavrilov rođak, koji sa bratom Miljkanom čuva ostatke kuće i uređuje dvorište da ne zaraste u korov.