"Heroj nacije", naziv je predstave koja će predstavljati Trebinje na 56. Festivalu festivala, koji sutra počinje monodramom "Gospođa ministarka", u izvođenju glumice Ljiljane Stjepanović.

heroj nacije gradsko pozoriste trebinje

Iako se na početku mjeseca spekulisalo da grad kulture neće imati sopstvenu predstavu, to je večeras demantovala treća po redu generalna proba Gradskog pozorišta Trebinje. Mladi glumci, njih pet, izveli su u Domu kulture predstavu čija se radnja zasniva na priči o rijaliti šouima, gdje su mediji preplavljeni tom vrstom programa, koji, maltene, utiče na sudbine ljudi. "Doživljavaju sudbine lažnih ljudi, a pri tome ne vide i ne rješavaju svoje lične sudbine i svoje lično postojanje"...

Finansijski problemi, nisu spiječili zaljubljenike pozorišta da dođe do sramote, da Trebinje nema predstavnika na domaćem Festivalu. Oni su uspjeli i poslali jasnu poruku, "Trebinje je bio, ali će i ostati grad kulture!".

Željko Milošević je istakao da bi za "pozorišnu predstavu bilo mnogo ljepše da je odigrana prije Festivala, jer bi se tada moglo reći da je predstava zaživjela na sceni, a ovako joj tek predstoji budući život".

protagonisti predstave

Predstava će premijeru imati 28. jula, šestog takmičarskog dana Festivala festivala. Protagonisti su: Ana Rudakijević, Miloš Lučić, Vedrana Jokanović, Željko Milošević i Darko Kurtović. Adaptaciju i režiju je uradio Željko Milošević.

Inače, pored trebinjskog pozorišta, na daskama koje život znače Trebinju, igraće pozorišta iz Mojkovca i Nikšića, Velike Plane i Stare Pazove, i Orašja.

Izvršni producent je Centar za informisanje i kulturu, a pokrovitelj Grad Trebinje.