Kompanija "Delta holding" uplatila je danas jemstvo od 12 miliona evra za predsjednika te firme Miroslava Miškovića, koji će vjerovatno do kraja dana biti pušten iz pritvora da se brani sa slobode.

miroslav miskovic na slobodi

To je najveće jemstvo u istoriji srpskog pravosuđa, a Miškovićeva kompanija uplatu je izvršila u dinarskoj protivvrijednosti, saznaju beogradski mediji.

Rekordno jemstvo odredilo je 19. jula Posebno odjeljenje Višeg suda u Beogradu, nekoliko dana, nakon što je odlukom suda Miškoviću pritvor produžen za još 30 dana zbog opasnosti od bjekstva.

Ovom srpskom tajkunu, koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja i koji je u pritvoru proveo sedam mjeseci, oduzet je pasoš i određena mu je mjera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu javljanja Policijskoj upravi za grad Beograd svakog prvog radnog dana u mjesecu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je 9. maja optužnicu protiv vlasnika "Delta holdinga", njegovog sina Marka Miškovića, Mila Đuraškovića i još osmoro okrivljenih, koja ih tereti da su mahinacijama oštetili putarska preduzeća i budžet Srbije za više desetina miliona evra.

Miškovićima i Đuraškoviću se na teret stavlja krivično djelo zloupotrebe položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i poreska utaja, a za oba djela je zaprijećena kazna do 10 godina zatvora.