Izvedbom prošlogodišnje hit-dramske predstave "Medeja", na otvorenoj sceni tvrđave Lovrijenac, sinoć je počeo i dramski program ovogodišnjih Ljetnih igara.

euripidova tragedija ponovo u dubrovniku

Euripidovu je tragediju, podsjetimo, u saradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu postavio poznati slovenski režiser Tomaž Pandur.
Predstava je imala premijeru 4. 08 na lanjskim igrama, kada je oduševila publiku i kritiku, a za nadahnutu, prema riječima kritičara čak maestralno ostvarenu ulogu barbarke Medeje, glumica Alma Prica je nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta u kategoriji najbolje glavne ženske uloge za 2012.godinu.

A recimo i to da je pored igranja na otvorenoj sceni Lovrijenca, te na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, „Medeja“ je gostovala i na Ljubljanskom festivalu te na pozornicama riječkog HNK Ivana pl. Zajca, Istarskog narodnog kazalištu u Puli te Slovenskog narodnog gledališča u Mariboru, a dodajmo i to kako su za ovu godinu najavljena gostovanja u glavnim gradovima Kolumbije i Venezuele, Bogoti i Caracasu.

Kritičari Pandurova postavku "Medeje" nazivaju radikalnom u razradi potrage za Zlatnim runom i pričom o Medeji kao velikim temama naše civilizacije. Kao i vrijeme u kojem živimo, priča je razapeta između neba i zemlje te zarobljena u lubrintima ženske i muške volje u utrobi magične tvrđave Lovrjenac, a Medeja je barbarka i osvetnica i zločinka istodobno koja je prije svega ipak žena koja otkazuje poslušnost te čini najužasniji čin barbarske bešćutnosti kad ubija vlastitu djecu čime kažnjava svog supruga i državu, ali i sebe.

Tekst Euripidove tragedije je adaptirao Darko Lukić, a režiser je jedan od najkarizmatičnijih europskih kazališnih redatelja Tomaž Pandur. Scenografija je djelo hrvatsko- austrijskog dizajnerske tvrtke "Numen", autorica kostima je Danica Dedijer, a scenske muzikeBoris Benko i Primož Hladnik, a oblikovanje svjetla majstorski je odradio Andrej Hajdinak.

Glumački ansambl predvodi Alma Prica kao Medeja, dok njenog supruga Jazona igra Bojan Navojec. Čuvar zlatnog runa je Livio Badurina, Fera igra Ivan Glowatzky, Mermera Romano Nikolić, a Egeja Damir Markovina. Argonauti, odnosno Korinčani su: Kristijan Potočki, Andrej Dojkić, Petar Cvirn, Tomislav Krstanović, Jure Radnić, Ivan Magud, Adrian Pezdirc Ivan Ožegović.

Posebna zanimljivost i novost ovoljetnih, repriznih izvedbi „Medeje“ jest da u predstavi mogu uživati i strani turisti te osobe s oštećenjima sluha zahvaljujući kompjuterskoj aplikaciji koja, u stvarnom vremenu, na mobilnim uređajima– tabletima i pametnim telefonima omogućava prikaz kazališnih titlova na engleskom ili hrvatskom jeziku.