Krajem godine, u izdanju „Fleša“ iz Loznice, a uz blagoslov partijarha srpskog Irineja, izašao je enciklopedijski vrijedan naslov “Sabornik manastira srpskih“, autora Pera Višnjića.

sabornik manastira srpskih

Poslije beogradske promocije na kojoj je govorio i patrijarh Irinej, knjiga se pojavila i na hercegovačkom i bokeljskom tržištu, a postoji ideja da autori i njegovi saradnici ovaj naslov prikažu i na tradicionalnom 11. Sajmu knjiga u Herceg Novom koji počinje večeras.

Monografija sadrži podatke o 398 manastira u 23 eparhije Srpske pravoslavne crkve, kao i manastire Srpske pravoslavne crkve u dijaspori. Ovo je vrijedno svjedočanstvo o kulturnom i istorijskom blagu skupljeno na jednom mjestu. Tragajući za validnim podacima Višnjić je sate i sate proveo po bibliotekama i na drugim mjestima gdje su se mogli dobiti validni podaci o ovim vjerskim, ali i kulturnim, spomenicima našeg naroda. Rezultat svega toga je monografija „Sabornik manastira srpskih“. Ova naslovnica počinje sa Hilandarom, a završava manastirima u dijaspori, tačnije u SAD.

monografija sabornik manastira srpskih

Kada je u pitanju Zahumsko-hercegovačka i primorska eparhija, obrađeni su sljedeći manastiri: Tvrdoš, Dobrićevo, Duži, Žitomislić, Zavala, Sveti Đorđe (Zupci), manastir Svetih apostola Petra i Pavla, Hercegovačka Gračanica i Bogorodičin manastir u Stonu.

Želio sam da sve njih, oko 400, saberem na jednom mjestu, u ovu monografiju, da bismo svi mi lakše pojmili veličinu i značaj nasljeđa koje imamo i odgovornost da nasljeđeno sačuvamo i unaprijedimo. Knjigu posvećujem monaštvu-usamljenicima koji nam ličnim svjedočenjem neporočnog života ukazuju na jevanđelske istine, onim koji vijekovima grade, obnavljaju i čuvaju naše manstire i onima koji ugrađuju svoju vjeru“, rekao je Pero Višnjić za TrebinjeLive i dodao da su pravoslavni manastiri izvorište vjere, duhovnosti, sabornosti, znanja, čovjekoljublja, svjetlosti i radosti. „Kroz hiljada godina dugu istoriju gotovo svi su pljačkani, paljeni i rušeni, a Srpska pravoslavna crkva i srpski narod su ih obnavljali“, rekao je on uz napomenu da je današnje vrijeme vrijeme velike obnove.

Svi zainteresovani, putem formulara za kontakt, mogu doći do informacija kako i gdje nabaviti ovu monografiju.