Zgrada Muzeja Hercegovine, najznačajnijeg mjesta kulturnog i istorijskog života Hercegovine, u posljednjih par mjeseci je rekonstruisana, a radove su finansirali Vlada Republike Srpske i UNESKO.

muzej hercegovine trebinje

Nova turistička sezona od ove godine, na ponos Trebinja i Republike Srpske, mnogobrojnim gostima nudi i posjetu Muzeju, ali sa prijatnijim ambijentom, tj. uređenom fasadom, Golubarnikom, i sahat kulom. Ova značajna institucija u potpunosti je, spolja, adaptirana. Radove na Golubarniku je finansirala nevladina organizacija “Oksfam”iz Italije i grad Trebinje, te će u sklopu Muzeja predstavljati novu ponudu za turiste, ali i domaće stanovništvo.

Direktor Muzeja, Veseljka Salatić, ističe da je u proteklom periodu na Muzeju urađena fasada i vanjski otvori, te rekonstrukcija Golubarnika i tornja. Golubarnik je jedini sačuvani autentični objekat golubarske stanice u BiH, ali je godinama bio zapušten i prijetilo mu je urušavanje. „U Golubraniku će biti izložba etno hrane i pića i prezentacija njihovih okusa, te će turisti moći da vide, i na video zapisima, šta se sve može posjetiti u istočnoj Hercegovini od kulturno-istorijskih spomenika“, ističe Salatić i napominje da je sadašnjom sanacijom spriječeno dalje nastajanje vlage, ali i otpadanje fasade koja je predstavljala opasnost za posjetioce. „U narednom periodu, cilj nam je da postepeno, koliko se može, saniramo unutrašnjost Muzeja“, rekla je Salatić.

golubarnik trebinje

Osnovna namjena rekonstrukcije tornja iz 14. vijeka, koji se nalazi uz sami Muzej, je njegova zaštita od daljeg propadanja i urušavanja, ali i stvaranje vidikovca za zainteresovane građane i turiste.

Muzej i njegovi radnici pripremili su u potkrovlju prostorije za novu izložbu, čiju je sanaciju finansirala Svjetska banka putem preduzeća „Vodoprivreda“. „To će biti prirodnjačka izložba u slivu rijeke Trebišnjice, orijentisana na zaštitu flore i faune“, kaže Salatić i dodaje da se nada da će i grad i Ministarstvo pomoći završetku i zvaničnom otvaranju nove postavke.

Muzej Hercegovine može se pohvaliti Dučićevom zbirkom, ali i sa 72 eksponata kamene plastike, umjetničkim slikama domaćih i stranih slikara, tapiserijama, mozaicima, pjesničkim odlikovanjima i rukopisima. Do sada su u njemu organizovane razne manifestacije, od izložbi, preko promocija, do predavanja i koncerata.

muzej hercegovine

muzej hercegovine