Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da se u posljednjih šest mjeseci, a prvi put u protekle tri godine, u Javnom preduzeću "Šume Republike Srpske" bilježi pozitivno poslovanje u iznosu od milion KM.

sume rs poslovale pozitivno

"Zaključili smo da je to pozitivan trend i napredak, ali da je neophodno obezbijediti dalje kretanje, jer je u pitanju ogroman resurs od kojeg očekujemo bolje poslovanje", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci, govoreći o sjednici Nadzornog odbora preduzeća "Šume Republike Srpske".

Ona je pojasnila da su izvještaji pokazali da su svi parametri u ovom preduzeću veći u prvoj polovini godine, od cijene šumskih sortimenata do obima sječe, ali s obzirom na to da je sektor šumarstva vezan za drvnu industriju potrebni su pomaci u toj cjelokupnoj sferi.

"Smatramo da ova oblast nudi ogromne mogućnosti i da zato treba dodatno uvesti red. Postoji problem nemogućnosti naplate starih potraživanja, izvršeni su određeni reprogrami, oni daju rezultate, ali nisu dovoljna garancija da se odmah sve izmiri", pojasnila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, predviđene su dodatne aktivnosti kada je riječ o "Šumama Srpske" - da se zadrže radnici, ali da se poveća obim posla i obezbijedi njihov ostanak u preduzeću.

"Pomaci u `Šumama` su dobar primjer tijesne saradnje resornog ministarstva sa preduzećem, ali ostaje da se na nivou pojedinih šumskih gazdinstava riješi situacija. Dobro je što je povećan broj gazinstava koja posluju pozitivno", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da od obima potražnje zavisi i situacija u pojedinimm gazdinstvima.

Govoreći o kadru na čelu ovog preduzeća, Cvijanovićeva je rekla da je za Vladu važno da se obezbijedi pozitivno poslovanje "Šuma", da se očuvaju radna mjesta i redovno isplaćuju plate, a da se kadrovskom politikom, koja se rješava na međustranačkoj kadrovskoj komisiji, više bave mediji nego ona sama.

Predsjednik Nadzornog odbora preduzeća "Šume Republike Srpske" Biljana Marković rekla je da preliminarni izvještaj o poslovanju ovog preduzeća pokazuje značajne pozitivne pomake u odnosu na cjelokupan period od nekoliko godina negativnog poslovanja.

Ona je dodala da su prvih šest mjeseci "Šume" pozitivno poslovale u iznosu od 950.282 KM, te da su pozitivni pomaci rezultat realizacije programa proizvodno–finansijske konsolidacije.

Markovićeva je istakla da je akcenat u poslovanju gazdinstava stavljen na racionalizaciju troškova i svi su usmjereni ka tome.

"Stanje u `Šumama` naslijeđeno je i teško, te je program formiran na osnovu analize zatečenog stanja iz svih segemanta i pokušali smo da obuhvatimo sve elemente gdje je došlo do negativnih trendova. Na pojedimim mjestima došlo je i do smjene rukovodećeg kadra i tu su se u kratkom roku pokazali pozitivni pomaci, tako da je očito da je negdje problem bio i u ljudskim resursima, što se refektovalo i na troškove", pojasnila je Markovićeva.

Vršilac dužnosti direktora preduzeća "Šume Republike Srpske" Radenko Laketić pojasnio je da je do pozitivnog poslovanja od milion KM u ovom preduzeću u posljednjih šest mjeseci došlo zahvaljujući uštedama, smanjenju troškova na svim nivoima i nastojanjima da se što više iskoristi biomasa, tako da je učešće trupaca svih vrsta mnogo veće nego do sada.

"Poboljšanjem sortimentne strukture došlo se do uvećanog prihoda od oko 4,23 miliona KM na realizovanom fizičkom obimu proizvodnje", pojasnio je Laketić.

On je dodao da je u prvih šest mjeseci, od ukupno 25, samo pet šumskih gazdinstava poslovalo negativno i to "Birač" iz Vlasenice, "Panos" iz Višegrada, "Prijedor" iz Prijedora, "Doboj" iz Doboja i "Butin" iz Nevesinja, dok ih je prošle godine negativno poslovalo deset.

Laketić je najavio da će, u skladu sa poslovanjem, biti korigovane i plate.