Sinoć je, na Boškovićevoj poljani ispred crkve sv.Ignacija u koreografiji Valentine Turcu i izvedbi Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora, izveden balet Sergeja Prokofjeva „Romeo i Julija“.

Romeo i Julija

Izazvao je prave ovacije razdragane publike koja je uživala u plesnom umijeću umjetnika.

Sačuvavši najvažnije dijelove istoimene tragedije Viljema Šekspira i jedne od najljepših priča svjetske literature, klasični balet Prokofjeva je prikazao tragičnu priču o najpoznatijim ljubavnicima iz sukobljenih obitelji Montecchi i Capuleti u srednjovjekovnoj Veroni. No, za razliku od mnogih klasičnih baletnih predstava, ova se bavi ljudima i njihovim međusobnim odnosima, a ne likovima iz fantazije.

Nadahnuta priča govori o strasti, o ljudima koji su "krvavi ispod kože" i koji koji stvaraju ljubav ali i kaos te smrt. U namjeri da publici predstavi upravo takvu baletnu sliku koreografkinja baleta Valentina Turku je potpuno uspjela i nije tajna kako će i druga baletna izvedba večeras na istom mjestu ponovno napuniti gledalište. Jer, Romea i Juliju igraju baletni prvaci Anton Bogov i Catarina De Meneses koji su svoju strast i energičnost uspješno prenijeli na publiku.

Romeo i Julija

Inače, asistent koreografkinje i redateljice je ugledni baletni majstor Leo Mujić dok je Marko Japelj osmislio scenografiju na način da scenom i baletnim podijem dominiraju visoki i masivni stupovi koji se savršeno uklapaju u scenu ispred crkve sv.Ignacija. Kostimograf je Leo Kulaš, a dizajner svjetla Pascal Merat dok je autor maski Tihomir Marinković maske.

Valja naglasiti i to kako je Valentina Turcu za koreografiju ovog baleta zaslužila brojne pohvalne kritike, a stručnjaci tom prilikom posebno ističu onu koja je objavljena u eminentnom umjetničkom časopisu "Dance Europe" gdje je o toj produkciji rečeno da "publiku naprosto ostavlja iscrpljenom i oduševljenom" a u to se mogla uvjeriti i dubrovačka festivalska publika.

Romeo i Julija