U organizaciji Srpskog Sokola iz Herceg Novog večeras je, kod crkve Svetog Nikole na Žlijebima, održan parastos đeneralu Dragoljubu Draži Mihailoviću.

parastos drazi mahailovicu u herceg novom

Kako su organizatori parastosa istakli, 17. jula 1946. godine pogubljen je, bez prava na odbranu i istinu, prvi gerilac u porobljenoj Evropi i vožd trećeg Srpskog ustanka. Pored čiča Draže ovo je bio i parastos vojvodama, oficirima, vojnicima, sveštenstvu i civilima koji su postradali samo zbog toga što su bili vjerni Crkvi, Srpstvu i Otadžbini.

U prisustvu stotinjak vjernika i poštovalaca lika i djela Dragoljuba Mihailovića, među kojima je bilo i dosta mladih, parastos su služili sveštenici iz hercegnovskih parohija. U prigodnoj besjedi paroh Drago Pešikan je govori o životu i djelu prvog gerilca Drugog svjetskog rata kazavši da sud istorije, koji neće biti opterćen istorijskim i partijskim interesima, treba da kaže istinu o čovjeku koji je prije 67 godina izgubio život. „Od komunista je proglašen za izdajnika, dok su u inostranstvu podizali spomenike i divili se njegovom vojničkom znanju. On je jedan od najviše odlikovanih vojnika u istoriji srpskog roda i ovo je godina kada se obilježava 120 godina od njegovog rođenja u Ivanjici, u Srbiji“, rekao je otac Pešikan i napomenuo da je Draža bio i učesnik Balkanskih ratova, Cerske i Kolubarske bitke, Solunskog fronta...

„Nije želio da prizna kapitulaciju u aprilu 1941. godine već je na Ravnoj gori fomirao četnički odred. Ucijenjivan je od Njemaca, a stradao je od komunističke ruke“, istakao je otac Pešikan i dodao da se Draža nije pokorio trećem Rajhu.

Po završetku parastosa održana je trpeza ljubavi.