Dom penzionera u Trebinju, po mnogim ocjenama, najuređenija je ustanova te namjene u Republici Srpskoj.

dom penzionera trebinje

Na jesen planiraju modernizaciju Doma, izgradnju solarne elektrane koja će podmirivati njihove potrebe i proširenje za još trideset mjesta, a na podužoj listi čekanja za smještaj ima i ljudi iz inostranstva, piše Radio Televizija Srbije.

Osamdesetšestogodišnji Obrad Šutonja veliki dio radnog vijeka proveo je kao ekonomista u šećerani u Kovačici, a završio ga je u Rovinju. Prije nekoliko godina napustio je Hrvatsku i Jadransko more da bi se sa svojim kućnim ljubimcem skrasio u prekrasnoj sobi trebinjskog Doma penzionera. Pogled na Trebišnjicu sa prostrane terase, kaže Šutonja, podmlađuje: "Smještaj, medicinska njega i društvene aktivnosti u domu su na visokom nivou", prenosi RTS.

Rista Zerdo ima 84 godine i u Domu je od njegovog osnivanja, 2005. godine. Žali što ranije nije imala ovakve uslove za život. Gleda televiziju, lista album i čeka sestru i sestrića koji je redovno posjećuju.

O Obradu, Ristu i ostalim korisnicima brine četrdeset troje zaposlenih u Domu.

Direktorka Dara Cvijetić objašnjava da ima mjesta za 120 stanara, trenutno ih je u Domu 118, i ustanova je stalno popunjena. Stanari imaju stan, hranu i redovnu zdravstvenu njegu, koju im pružaju dvoje ljekara specijalista, medicinske sestre i njegovateljice.

Izgledu domskog restorana, ali i kvalitetu obroka, pozavidjeli bi brojni hoteli sa zvijezdicama kraj svog imena, a zahvaljujući zaposlenima i korisnicima Dom penzionera već godinama dobija nagrade za uređenje okoline u gradu Trebinju, piše portal RTS-a.

Miloš Grahovac, socijalni radnik, ističe da se zaposleni trude da obogate društveni život korisnicima kulturno-zabavnim i radno-okupacionim aktivnostima. "Organizujemo proslave rođendana, Nove godine, vjerskih praznika i često pravimo izlete", navodi Grahovac.  "Radimo i na jačanju međusobne solidarnosti korisnika organizovanjem pomoći pokretnih onima koji su manje pokretni i nepokretni", ističe on za RTS.

Na jesen planiraju modernizaciju Doma penzionera, proširenje za još trideset mjesta i viši nivo zdravstvenih usluga. Planiraju i izgradnju solarne elektrane koja će podmirivati potrebe Doma za energijom, tako da će dom postati primjer energetske efikasnosti u ovom dijelu Evrope.