Čedo Đordan (67), poljoprivrednik i stočar iz ljubinjskog sela Mišljen, već više od 20 godina živi usred minskih polja, zaostalih iz proteklog rata, i do sada je sam deaktivirao čak 500 mina!

cedo i mara djordan

Nekada je Čedo bio vodič stranim deminerima i to je jedini period njegovog deminiranja koji mu je bio plaćen.

"Ni danas mi nije iščezao strah od mina, ali sam, uvidjevši odmah nakon rata da mi je kuća udaljena od minskih polja svega 500 metara, gdje su mi ovce počinjale ulaziti u minska polja i stradavati, odlučio da sam pokušam kidati njihove silkove, deaktivirati ih, dizati im upaljače i evo me do danas živog i zdravog", priča Đordan.

Od mina mu je stradalo tridesetak ovaca, ali mu je najstrašniji bio gubitak komšije Milivoja Samopjana prije osam godina, koji je čuvajući ovce i sam izgubio život. Inače, u ovom selu danas živi samo njih četvoro.

Osim Milivoja, stradala su ovdje i dvojica vojnika, još dvojica daljih komšija, ali sve to nije obeshrabrilo Čedu da nastavi svoj posao, jer, kako dodaje, od nečeg se mora živjeti.

Kaže da je, služeći vojni rok, bio u inžinjeriji, ali je i kasnije kao radnik ljubinjskog "Građevinara" naučio ponešto o eksplozivima, pa je sve to znanje, povezujući ga logički, primijenio u svojim deminerskim aktivnostima.

"Stradavali su ovuda, nekom seljaku konj, nekom krava, nekom ovca, tako da mladima koji su se odavde raselili nije ni padalo na pamet da se vrate u selo, a ovo starih što je ostalo polako odumire, jer ni mi ne bismo voljeli da naša djeca žive ovdje, a imamo dva sina, jednog u Ljubinju, a jednog u Njemačkoj, i oba sa familijama", kaže supruga Mara.

Ne zna, kaže, koliko je na ovaj način njen suprug spasio života, i ljudi i stoke, ali je svjesna da radi opasan posao.

"Ovdje sam se susretao sa brojnim ubojitim minama, različitih vrsta, koje mi nazivamo kukuruzače, klackalice, paštete, ali je najopasniji takozvani prom 1, koji je i nagazna i potezna mina, pa se teško spasi ko se nađe u polju ovih ubojitih naprava, čije je dejstvo, kažu, i preko 50 godina", objašnjava Čedo.

Zanimljivo je da je, i u vrijeme dok demineri nisu obilježili minska polja, ovaj Hercegovac znao gdje su mine postavljane, ravnajući se uglavnom prema zaostalim bunkerima, kojih i danas ima u ovoj nekadašnjoj zoni razgraničenja borbenih