Srpska pravoslavna crkvena opština Bijela i ove godine je saborno proslavila hramovsku slavu svog sabornog hrama, Polaganje Rize presvete Bogorodice.

akademija o kosovu i metohiji u herceg novom

Sve je počelo tradicionalnom 23. duhovnom Akademijom koja je ove godine posvećena Kosovu i Metohiji. Ona je održana pod sloganom „Pred svojim precima Bijeljani sebi i svom potomstvu“, a prisustvovali su, između ostalih, Marina Jovićević-Generalni konzul Republike Srbije u Herceg Novom, Dejan Mandić-gradonačelnik Herceg Novog sa saradnicima i druge zvanice. Jedan od uglednih bijeljanskih domaćina, dr Drago Šerović, je kazao da je tema ovogodišnje Akademije Kosovo i Metohija i da su okupljanjem oko svoje crkve Bijeljani organizovali više skupova, akademija i protesta u vezi zbivanja na Kosovu i Metohiji.

Na jednoj od naših Akademija dočekali smo djecu sa Kosova i Metohije koja su imala nastup pod nazivom 'Molitva Kosovske djece' u kojem su nam na svoj djetinji, nevini način, prikazali Kosovsku zbilju, a mi srećni što su bar nakratko slobodni van Kosovskog logora i što mogu da svoj prerani teret života podijele sa nama. Toliko puta na ovom mjestu i na drugim mjestima smo slušali i riječ našeg Mitropolita kao živog svjedoka Kosovskih zbivanja“, rekao je dr Drago Šerović i napomenuo da je i Kolo srpskih sestara iz Bijele i Herceg Novog organizovalo prikupljanje pomoći i obilaske pojedinih dijelova Kosova i Metohije.

On je istakao da je Kosovo i Metohija i teritorija, i rudno bogatstvo, i oranice, i rijeke, i pašnjaci, ali i preostali srpski narod i srpski đaci i studenti. „Tu je i Pećka Patrijaršija, Gračanica, Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška i mnoge druge crkve, manastiri, groblja i istorijski spomenici. Kosovo i Metohija su i car Lazar i carica Milica, Kosovski zavjet, Jug Bogdan i devet Jugovića, Majka Jugovića, Miloš Obilić i Vuk Branković,  Kosovka djevojka i neprevaziđena epska narodna poezija i proza mnogih srpskih pjesnika i umnih Srba“, rekao je dr Šerović.

On je podsjetio i na bombardovanje KiM-a, na srpske žrtve, spaljene i opljačkane kuće i crkve, ubistva... Svoje riječi je usmjerio i na „Briselski sporazum“. „Traži se od Srba da promijene svijest, da zaborave svoju istoriju i da prihvate, bez preispitivanja, istoriju koju su utvrdili i koju utvrđuju moćni. Sve je ovo popraćeno skoro opštim stavom da je ovogodišnji Vidovdan 'najradosniji Vidovdan' od Kosovskog boja“, rekao je on i dodao da Sporazum Beograda i Prištine  donosi novu istoriju, nove školske programe i zaborav djece sa Kosova.

Dr Šerović je pročitao tekst „Taj narod su Srbi“, njemačkog sveštenika Fridriha Grisendorfa iz 1945. godine. Nadležni paroh protojerej stavrofor Predrag Vidaković je pročitato tekst Jovana Delića „Krst nositi nama je suđeno“ i tekst mitropolita Amfilohija „Kosovo je glava Lazareva“.

hor rozdenstvo bijela

U dobro osmišljenom programu stihove su čitali Bijeljani, članovi hora „Roždestvo“.