Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da današnji dolazak prvog potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića u Višegrad i Republiku Srpsku daje podsticaj daljoj i dosad odličnoj saradnji između Srpske i Srbije.

kusturica, dodik u vucic andricgrad

"Želimo da razvijamo odnose sa Srbijom na najvišem nivou i tako mora biti, a saradnja sa njom u svim oblastima ima i psihološku i moralnu pozadinu", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa Vučićem i direktorom Andrićevog instituta Emirom Kusturicom.

On je potvrdio da će rad Andrićevog instituta zajedno, u jednakim dijelovima, finansirati Vlade Srbije i Srpske.

"Što se tiče Andrićeve nagrade, ona će se dodjeljivati iz oblasti književnosti za životno djelo i biće jedna od najznačajnijih na ovim prostorima", naveo je Dodik.

On je podsjetio da se u izgradnji Andrićgrada, kao i svih velikih građevina i projekata, prolazilo kroz mnoga iskušenja, što je "na svojim plećima" najviše osjetio Kusturica, ali da će radovi i dalje s uspjehom biti nastavljeni.

kusturica, dodik u vucic andricgrad

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i režiser i idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica su na kapiji Andrićgrada danas dočekali provog potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i zajedno sa njim prošetali ulicama grada od kamena.

Kusturica je Vučiću uručio ključeve Andrićgrada i zlatnik sa motivima njegove kapije