Studira politikologiju, pravo, italijanski, srpski jezik i književnost. U indeksima sva četiri fakulteta banjalučkog Univerziteta devetke i desetke. A samo su mu 23 godine. Riječ je o Stevanu Salatiću iz Nevesinja.

stevan salatic cetiri fakulteta nevesinje

Jedna diploma, četiri indeksa, 17 sertifikata, tri naučna rada, 23 godine ! - jednom riječju Stevan Salatić iz Nevesinja. Sada diplomirani politikolog.

Studij je završio prosječnom ocjenom 9.82, a uskoro i master studij iz iste oblasti u Beogradu gdje je sve ispite položio prosječnom ocjenom 9.80. Uporedo studira pravni i filološki fakultet.

Red, rad, disciplina, odgovornost i upornost ključni su za sve ove rezultate. Slobodnog vremena gotovo da i nema. Želja mu je da se bavi naukom, a cilj - da postane univerzitetski profesor.

“Mladi, neophodno je da shvate da treba da posjeduju nešto čime će biti konkurentni na tržištu rada da li je u pitanju formalno ili neformalno obrazovanje treba ponuditi nešto što drugi nemaju. To je bio osnovni razlog zašto sam upisao četiri fakulteta” kaže Salatić.

Osim formalnog obrazovanja, ovaj uspješni mladić govori italijanski i engleski jezik, a iza njega su desetine sertifikata, priznanja, stručnih seminara, kurseva i edukacija iz različitih oblasti. Sve stečeno znanje želi da primjeni u RS.

“Možda jeste istina da u samoj državi na djelu je određen sistem negativne autoselekcije tj. izbora kadrova međutim mi smo ti koji ćemo za 10-20 godina voditi ovu državu i neophodno je ako ništa da ovih narednih 10 godina stičemo pozitivne prakse koji će za 10 godina iznjedriti sistem pozitivne autocenzure.” rekao je Salatić.

Stevan ali i svi studenti generacije na FPN od ove godine su dobili priliku na besplatno usavršavanje, novčanu nagradu fakulteta i mogućnost zaposlenja na novoosnovanom Institutu za društvena istraživanja.

Ovo je jedan od rijetkih fakulteta koji na ovakav način podstiče najbolje, i naglašava da se kvalitet i visoki rezultati moraju prepoznati i poštovati.