Pred brojnom je publikom na središnjem trgu stare gradske jezgre Dubrovnika izveden je operni gala program u čast dvojice kompozitora koji su obilježili prethodna dva stoljeća europske klasične muzike.

Verdi vs Wagner ispred sv Vlaha

Program pod nazivom „1813.- Verdi vs. Wagner“ je osmislio i režirao slavni Giancarlo del Monaco, a izveden je ispred crkve sv. Vlaha.

Kostime je dizajnirala Branka Donassy, a svjetlo oblikovao Vinicio CheliSimfonijskim orkestrom Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebudirigirao je ugledni Ira Levin koji je prvi gost dirigent Teatra Colon, a ljubavne prizore iz opera i muzičkih drama La traviataRigoletto i Otello Giuseppea Verdija te opera WalküreTannhäuser,Tristan i Izolda Ricarda Wagnera izveli su tenori Renzo Zulian iHans-Georg Wimmer, mezzosopranistica Ivana Srbljan te sopranisticeMartina LangenbucherIlijana Korać, Adela Golac Rilović i po mišljenju mnogih ljubitelja operne umjetnosti, sjajna mlada sopranistica Lana Kos.

Program je zamišljen kao imaginarni susret dva najslavnija operna skladatelja 19. stoljeća, inače vršnjaka Verdija i Wagnera koji se za života inače, kako su povijesničari utvrdili, nikada nisu susreli. Recimo i to da su po tekstu koji je priredila Mila Pavičević kao glumci se pojavili Silvio Vovk kao Verdi te Siniša Ružić kao Wagner.