Najbolja crnogorska teniserka, Novljanka Danka Kovinić, na svom prvom premijernom nastupu u profesionalnoj konkurenciji, na 25.000 dolara vrijednom VTA turniru u Budimpešti, stigla je do četvrfinala.

danka kovinic tenis

Mlada teniserka, koja po majci vuče korijene sa Zubaca, od 8. jula zauzima 183 poziciju na VTA listi i rapidno napreduje jer su otac Radenko i majka Snežana Vico uložili dosta i truda i novca da teniski "vunderkind" sa Tople postane teniska uzdanica Crne Gore i šire. Na turniru u glavnom gradu Mađarske Danka je postigla istorijsku pobjedu nad Džoanom Kontom 137 na VTA listi iz Britanije (6:2,3:6,6:2). Kovinićka je sa 6:1, 3:6, 6:1, nadigrala i Ruskinju Valeriju Solovjevu, koja je u prvom kolu pobijedila prvog nosioca i 29 igračicu svijeta Čehinju Lusiju Safarovu 6:1 6:0.

Danka je protiv Solovjeve odigrala odličan meč, uz mali pad u drugom setu, ali se u velikom stilu vratila u trećem, odlučujućem, i izborila plasman gdje je za rivala imala Južnoafrikanku, 69 igračicu na VTA listi, koja je bila bolja od Hrvatice Petre Martić sa 7:5, 6:4. U četvrtfinalu ispostavilo se da je iskusna Šipers trenutno bolja jer je pobijedila sa 4:6, 6:0, 7:6, nakon jednog sata i 49 minuta igre. Imala je priliku da napravi još jedno iznenađenje, vodila je sa 5:4 u taj-brejku trećeg odlučujućeg seta, ali na kraju je ipak presudilo iskustvo Šipersove.

Podsjećamo, Danka Kovinić je prije Budimpešte imala zapažen nastup na turniru u Torunu (Poljska) gdje je pobijedila Njemicu Justin Ozge sa 6:3, 4:6, 6:2 u setovima, i poraz od Elene Bogdan 7:5, 6:3. Kovinićka je u prethodne tri sedmice osvojila dvije titule na turnima iste kategorije i najavila svoj brzi prodor ka gornjem dijelu VTA liste.

tenisa danka kovinic

„Dosta se radi, mnogo putujem i igram. Nemam vremena za veliki odmor u Herceg Novom ili negdje drugo. Sa mnom je moja majka Snežana i ponosna sam na taj korijen jer sam unuka Mirka Vica koji potiče sa Zubaca i koji je do svoje smrti živio u Zelenici. Tenis sam počela u Herceg Novom, a poslije sam, uz pomoć roditelja, prešla u Beograd na usavršavanje i taj rad je dao rezultate“, istakla je za TrebinjeLive Danka i dodala: „Drago mi je što počinjem da opravdavam i majčine i djedove snove, potičem iz sredine koja je dala veliki broj poznatih sportista iz tog hercegovačkog kraja. Krenula sam tim stazama uspjeha“, rekla je skromna djevojka najavivši, čim nađe malo slobodnog vremena, posjetu Trebinju i majčinom rodnom kraju.