NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom ustoličen je danas u Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice u Bijeljini.

ustolicen vladika hrizostom

Čin ustoličenja obavio je NJegova svetost patrijarh srpski Irinej, koji je u besjedi pozvao episkopa Hrizostoma da kao novi pastir vodi ovu drevnu eparhiju, sa slavnom i stradalnom prošlošću, apostolski mudro i uspješno.

Patrijarh Irinej rekao je da je Eparhija zvorničko-tuzlanska obnovljena, sređena i uređena, sa blagočestivim narodom i vlašću narodnom koja je od vrha do mjesne zajednice odana Bogu, Crkvi i svetom hrišćanskom i narodnom predanju.

On je pozvao vladiku Hrizostoma da gradi ljudske, iskrene i hrišćanske odnose pravoslavnog naroda sa rimokatolicima, muslimanima i svim ostalim građanima Srpske.

Svečanosti ustoličenja prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić, ministar rada i boračko-invalidske Srpske Petar Đokić, ministar prosvjete i kulture Srpske Goran Mutabdžija, poslanici u parlamentu Srpske, srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH i predstavnici gradske vlasti.

Svečanosti je ustoličenja prisustvovalo je 18 vladika Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvo eparhija Srpske pravoslavne crkve, predstavnici drugih vjerskih zajednica, te mnogobrojni vjernici.

Hiljade vjernika koji su stigli iz svih krajeva Srpske prati događaj na video-bimu postavljenom uz Saborni hram.

Episkop Hrizostom biće uveden u tron episkopa zvorničko-tuzlanskih sutra u Sabornom hramu u Tuzli.

Eparhija zvorničko-tuzlanska ima šest namjesništava, sa 142 parohije i 106 aktivnih sveštenika. Sjedište Eparhije je privremeno u Bijeljini, do povratka u Tuzlu.