U Trebinju je danas, pomenom u crkvi Svetog Kneza Lazara u krugu nekadašnje Kasarne, te polaganjem cvijeća u Spomen sobi i na Spomeniku braniocima Trebinja u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu, obilježen 13. jul, Dan formiranja Trebinjske brigade Vojske RS.

dan trebinjske brigade

Brigada je osnovana 1992. godine, a sa njom je komandovao general Bogdan Kovač. Kroz nju je prošlo preko 6.000 boraca, od čega njih 277 nije dočekalo kraj rata, a preko 855 danas se nalazi na evidenciji invalida odbrambeno-otadžbinskog rata.

Trebinjska brigada u svojoj operativnoj strukturi nije imala nikakve specijalne sastave koji su se oblikovali na težnjama da se gospodari tuđim. Osnovni i jedini zadatak je bila odbrana južne Hercegovine i Trebinja, tj. odbrana naroda i ognjišta. U tom "svetom zadatku", ova Brigada je i uspjela.

Obuhvatala je područje od Jablan dola do raskrsnice za Ravno na putu Trebinje-Ljubinje. U svom sastavu je imala šest bataljona.

U znak zahvalnosti trebinjskim borcima koji položiše živote za otadžbinu, na današnji dan prije dvije godine, na Cvijetnom trgu, svečano je  otkriven Spomenik braniocima Trebinja 1991-1996. godine. On je djelo trebinjskog vajara Milivoja Bokića, dok je parterno uređenje uradio arhitekta Srećko Dučić iz Trebinja.

Cvijeće su, danas, položili predstavnici Boračke organizacije Trebinje i grada Trebinja.