Na jednom internet oglasniku osvanuo je oglas u kojem korisnik "miljan84" prodaje štene vuka od osam mjeseci.

nevesinjac prodaje vuka

Kontaktirali smo Dragana, kontakt osobu iz oglasa. Dočekao nas je prilično raspoložen i ljubazan muški glas.

"On je divlji, iz šume, uhvaćeno ih je devet u pećini. Nisu bili ni progledali kako treba, pa su sisali jednu rotvajlerku. Osam ih je otišlo za Sarajevo, a ja sam ovog kupio od komšije da ga koljem sa drugim kerovima. Drže ovi ljudi ovuda te kerove za borbu. On samo kezi zube, neće da se bije. Ti bi ga, ako bi ga uzeo, morao svezati za neku rešetku, da ti ne može prići. Nezgodno je raditi sa njim. Može samo u boksu", rekao nam je Dragan.

Na naše pitanje da li je životinja vakcinisana i veterinarski obrađena, Dragan se prilično začudio.

"Nije vakcinisan, šta ću divlju životinju vakcinisat', a i ne da da se dira. Ne može mu se prići. Ja mu pružim štap, on grize štap. Kod mene je četiri mjeseca, a sad mu ni ja ne smijem prići. Zatvorio sam ga u boks iz kojeg ne može izaći ili prokopati put", kaže Dragan.

"Zakon izričito zabranjuje prodaju svih divljih životinja, njihovo držanje u privatnom smještaju, kao i svako huškanje ili podsticanje životinja na borbu. Protiv prodavača će biti podnesena prijava policiji i veterinarskoj inspekciji", izjavio je za Klix.ba Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja Avlijaneri.

Kako Smailbegović objašnjava, prodavač vuka je prekršio više članova Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja i to Član 3, prema kojem je zabranjeno životinju bez opravdanog razloga ubiti, nanositi joj bol, patnju i štetu, mučiti je i namjerno izlagati stresu i strahu. Član 4., prema kojem je zabranjeno nanositi bol, patnju ili povredu životinjama prilikom dresure te provjeravati oštrinu životinje na drugoj životinji, huškati jednu životinju na drugu, te priređivati borbe životinja, prisiljavati ih na ponašanje koje kod njih izaziva bol, patnju, povrede ili strah, zanemarivati životinje s obzirom na njihovo zdravlje, smještaj, ishranu i njegu. Član 6. prema kojem je zabranjeno držati kao kućne ljubimce životinje koje su zaštićene, divlje životinje, te vrste i pasmine koje su opasne za život. Prema Članu 20. zabranjeno je hvatanje živih divljih životinja. Član 23. navodi da je zabranjeno uzgajati divlje životinje, osim u slučaju uzgoja u zoološkim vrtovima i radi spašavanja pojedinih životinjskih vrsta.

"Prije svega, moramo utvrditi identitet prodavača. Ja sam već kontaktirala policiju i Pik.ba, kako ne bi ugasili oglas. Kada policija utvrdi identitet prodavača, tamošnja policija i veterinarska inspekcija će izaći na teren“, rekla je Inga Dujmović, državna veterinarska inspektorica za nadzor dobrobiti životinja