Komična opera Così fan tutte (Sve su iste) Wolfganga Amadeusa Mozarta koja je na scenu postavljena u suradnji britanske fondacije Music Without Frontiers i dubrovačke agencije Agevent te Dubrovačkih ljetnih igara, u četvrtak 11. 05. je premijerno izvedena u parku Umjetničke škole.

Cosi fan tutte

Riječ je o komičnoj operi u dva čina u kojoj prijatelji Ferrando i Guglielmo prihvaćaju okladu filozofa Don Alfonsa koji tvrdi da im njihove zaručnice Fiordiligi i Dorabella neće ostati vjerne ako im se ukaže druga prilika. Stoga odlučuju prerušiti se i pokušati osvojiti djevojke, ali svaki zaručnicu onog drugog. Zapravo, to je priča koja se temelji na prastaroj tvrdnji o nestalnosti ženske naravi pa i ljubavi a izvorno je smještena u Napulj u 18. stoljeću. No, iskusna je redateljica Sally Burgess tu dubrovačku produkciju osuvremenila i postavila u današnje vrijeme u jedan od luksuznih dubrovačkih hotela, za što je prigodnu scenografiju osmislio ugledni svjetski arhitekt i scenograf Charles Phu, dok je kostime dizajnirala pjevačica i priznata modna dizajnerica Matija Vuica.

Dubrovačkim simfonijskim orkestrom upravljao je maestro Oliver Gilmour, ulogu Fiordiligi tumačila je Svetana Bandalovska, Dorabellu Kamelia Kader, Despinu Ingrid Vetlesen, Ferranda Nicolas Darmanin a Guglielma Matija Meić, dok je ulogu Don Alfonsa tumačio Giorgio Surian.

Cosi fan tutte dubrovnik

Oduševljena je publika dugim pljeskom nagradila nadahnute izvođače i vrijedni autorski tim opere te pokazala koliko je opera voljena u Dubrovniku i peremda relčativno rijedak sadržaj ipak poželjna na repertoaru Ljetnih igara.

Vrijedi istaći i to kako je Così fan tutte ponovno na programu u subotu 13.05.  ali s drugom podjelom solista koju predvodi Nikolina Pinko u ulozi Fiordiligi.