Iako proteklih dana iz regiona pristižu informacije o značajnim izmjenama cijena električne energije, te promjene neće uticati na cijenu struje u BiH, prenose Nezavisne novine.

elektroprivreda rs

Da građani i privrednici nemaju razloga za strah od poskupljenja, potvrdili su u "Elektroprivredi RS" i Regulatornoj komisiji za električnu energiju (FERK). Iz "Elektroprivrede RS" tvrde da u RS nijedno preduzeće iz njihovog sistema nije podnijelo zahtjev za izmjenu tarifnog postupka, tako da o izmjenama cijene struje nije bilo ni govora. "Cijena električne energije je nepromijenjena i još na nivou sa početka januara 2010. godine. Domaćinstva struju plaćaju 12,51 fening po kilovat-času, dok je za privredu, odnosno industrijske kupce, na naponskom nivou od deset kilovolti, prosječna cijena 9,11 feninga po kilovat-času", kažu u ERS.

Prema poređenju ERS, u odnosu na kupce u Hrvatskoj, domaćinstva u RS plaćaju za 79 odsto manje za kilovat utrošene struje, dok je za industrijske subjekte, na desetkilovoltnom naponu, cijena niža za 120 odsto.

U odnosu na Srbiju, situacija je nešto drugačija, jer su cijene za domaćinstva u Srbiji niže za oko 17 odsto, dok su cijene za industrijske kupce na desetkilovoltnoj mreži na približno istom nivou kao u RS.

Predrag Zgonjanin, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, istakao je da je cijena električne energije u RS niža u odnosu na iznose koje plaćaju pivrednici u susjednim zemljama. "Ovo je svakako jedna od značajnih preferencijalnih prednosti, koja igra veliku i značajnu ulogu u perspektivi privlačenja stranih investicija u RS", ocijenio je Zgonjanin za Nezavisne novine.

Proizvodnja ERS iznad plana

Elektrane sistema ERS su za prvih šest mjeseci proizvele 3.538,82 gigavat-časa električne energije, što je za 6,22 odsto više u odnosu na plan, a za 28,97 odsto više od ostvarenog u istom periodu prošle godine, kažu u "Elektropivredi RS".

Termoelektrane ERS proizvele su 1.546,91 gigavat-čas, hidroelektrane 1.949,57 gigavat-časova, a distributivne hidroelektrane 42,34 gigavat-časa.

Zahvaljujući dobroj hidrološkoj situaciji sve hidroelektrane ERS ostvarile su prekoplansku proizvodnju.