Podgorica je danas dobila Bulevar Srđana Aleksića, koji je 1993. godine ubijen u Trebinju kada je branio druga muslimanske vjeroispovijesti.

bulevar srdjana aleksica u podgorici

Bulevar se nalazi preko puta Spomen-parka Pobrežje.

Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša rekao je da će Podgorica otvaranjem bulevara čuvati sjećanje na Srđana Aleksića, koji je štiteći mladića druge vjere i nacije pokazao po kojim principima treba da se živi.

Mugoša je naveo da će Aleksić zbog svoje hrabrosti zauvijek živjeti i podsjetio da je crnogorski glavni grad podržao inicijativu foruma Bošnjaka i Muslimana u Crnoj Gori, da jedna ulica dobije ime po njemu.

On je naveo da je Aleksić primjer da se u vihoru rata, kada se najčašće gube ljudske osobine, može biti čovjek, "a to znači biti spreman da se interesi drugog stave ispred sopstvenih, čak i po cijenu da se izgubi život".

"Srđan je najljepši izdanak ne samo svog rodnog grada, već i šire. Bio je glumac amater, nada Jugoslavije u plivanju, i u tragičnom trenutku za sve narode sa ovih prostora pokazao po kojim principima treba da živimo", istakao je Mugoša.

Srđanov otac Rade Aleksić rekao je da narod Crne Gore otvaranjem ulice sa imenom njegovog sina pokazao da je spreman da živi sa braćom, prijateljima i da čovjeka mjeri na osnovu dobrote, ljubavi, saradnje i pažnje.

Cvijeće na Spomen-park danas su položili i crnogorski ministri Duško Marković, Suad Numanović, Sanja Vlahović, Raško Konjević, predstavnici parlamentarnih partija, Foruma Bošnjaka, kao i strane diplomate.