Na trgu Belavista u Herceg Novom sinoć su, druženjem i prezentacijom specijaliteta novinarima, turističkim radnicima i brojnim gostima, predstavljeni turistički potencijali zapadne Srbije koju čini 11 gradova ( Užice, Požega, Bajina Bašta, Kosjerić, Priboj, Čajetina, Ivanjica, Prijepolje, Artilje, Sjenica i Mećavnik).

herceg novi

„Herceg Novi i Boka su uvijek za ovaj dio Srbije atraktivni kada je odmor u pitanju. Ali i mi imamo svoje turističke, prirodne i kulturne destinacije, koje su interesantne za posjetioce i ovih sredina i u ljetnom i u zimskom periodu. Naša regija, po svojim turističkim potencijalima, je među najrazvijenijim turističkim destinacijama Srbije“, rekao je Miroslav Rađen direktor Turističke organizacije „Zapadna Srbija“.

Predstvljaljući filmskim zapisima pojedine destinacije i turističku regiju koja obuhvata užički region, pružen između oboda Šumadije, Raške oblasti, rijeke Drine i granice sa Crnom Gorom, Jelica Tošić iz TO „Zlatibor“ je naglasila da turistički radnici Zlatibora naredne godine obilježavaju 120 godina organizovanog bavljenja turizmom. „U osnovi turizma ove regije su planine Zatibor, Tara, Zlatar i Golija, Potpećka i Stopića pećina, brojni muzeji pod otvorenim nebom, Staro selo u Sirogojnu i Drvengrad u Mokroj gori, obnovljena pruga uskog kolosijeka Šarganska osmica, drevni manastiri Mileševa sa Belim anđelom i Rača, kao i brojne druge crkve koje su značajni kulturno istorijski spomenici zapadne Srbije“, istakla je Tošićka i dodala da u turističku ponudu spadaju i rijeke Uvac, Drina, Pešterska visoravan, Pribojska banja sa manastirom Sveti Nikola... Govoreći o prirodnim darovima i raznim manifestacija, ona je napomenula da se u ovoj regiji održavaju „Čobanski dani“, „Pršutijada“, „Sabor trubača“, „Drinska regata“... „Turistička budućnost cijelog kraja kreira se kroz upečatljivu kulturu, inovativnu ponudu zdravlja i bogatstvo posebnih turističkih interesovanja. Naš identitet regije može se u jednoj rečenici predstaviti- otkrivanje života u tradiciji i prirodi“, zaključila je Jelica Tošić.

Milan Rajić iz TO „Dragačeva“ je predstavio 53. Sabor trubača u Guči i posebno pohvalio MZ Zelenika koja je pobratim Guče i čiji su predstavnici tradicionalni gosti Sabora trubača, koji će se ove godine održati od 5. do 11. avgusta.

Na prezentaciji turizma zapadne Srbije su, između ostalih, bili prisutni: Bogdan Kočetanović-predsjednik TO Herceg Novi, Dejan Mandić-predsjednik Opštine Herceg Novi i Marina Jovićević generalni konzul Republike Srbije u Herceg Novom.

Manifestacija je završena koncertom Dejana Petrovića, prvaka svijeta u trubi i njegovog Big Benda na trgu Nikole Đurkovića.