Najavljeni sastanak predsjednika Sindikata metalske industrije i rudarstva pri Savezu sindikata RS Taneta Peulića i sindikalne organizacije ovog saveza u Industriji alata sa predsjednikom upravnog odbora SL IAT-a Zoranom Komatinom danas nije održan, jer se – tvrde sindikalci – Komatina nije odazvao nihovom pozivu.

industrija alata radnici sindikat uprava

Tane Peulić nakon neuspjelog sastanka - kaže da je tema trebalo da bude sudbina više od 770 trenutno zaposlenih radnika Industrije alata, u okolnostima kada se očekuje dolazak kineskih partnera, koji bi navodno zakupili kompletnu proizvodnju alatnice.

Da li će time „pasti u vodu“ garancije koje je predsjednik Upravnog odbora SL IAT-a Zoran Komatina dao na januarskom sastanku sa sindikalcima – a po kojima nijedan radnik ne smije ostati bez posla, danas nisu dobili objašnjenje, jer se Komatina nije pojavio na sastanku.

Prvi sindikalac metalske industrije i rudarstva u SL IAT-u Radoslav Vlačić kaže da uprava konstantno ignoriše ovu sindikalnu organizaciju, iako predastavlja preko dvije stotine radnika, da se oko važnih pitanja konsultuju samo sa predstavnicima drugog fabričkog sindikata metalaca i rudara, a o čemu oni saznaju tek sutradan sa oglasne table.

Iako su, kaže, nedopsutivo isključeni iz dogovora oko najvažnijih pitanja po sudbinu radnika koje predstavljaju, Vlačić dodaje da prema njima dostupnim informacijama – dogovor sa Kinezima neće biti postignut, a zbog još neriješenog problema naslijeđenog duga po osnovu poreza i doprinosa.

Zoran Komatina nije se danas javljao ni na telefonske poziove novinara. Podsjetimo, većinski vlasnik SL IAT-a Rodoljub Drašković nedavno je u Nevesinju rekao da se pregovori sa kineskim partnerima privode kraju, te da će se sa Vladom RS uskoro riješiti i problem naslijeđnih dugovanja po osnovu poreza i doprinosa.