U organizaciji Kinološkog društva iz Herceg Novog, na poligonu za male igre Sportskog centra „Igalo“, održana je druga smotra pasa svih rasa.

izlozba pasa u herceg novom

Među 90 pasa, koji su ocjenjivani, bilo je 40 rasnih pasmina (vrsta). Svaka rasa je opisana vrlo precizno standardima i kod ocjene se gledalo koliko posmatrani pas odstupa od tih idealnih karakteristika. Svi učesnici su imali želju da baš njihov pas bude proglašen najljepšim i zauzme najviše pozicije. Ocjene su vršili kinološke sudije, Vasko Mudreša (Cetinje), Antonio Mračević i Pero Čelebić (Podgorica), a delegat smotre je bio predsjednik Kinološkog Saveza Crne Gore Vojo Brajević iz Danilovgrada. Oni su krajnje ozbiljno i studiozno prišli svom poslu, a cilj svih učesnika je bio da se na ovaj način stekne prava slika, prije svega lovačkih pasa na području Boke, istočne Hercegovine i Crne Gore.

Imajući u vidu da se u lov ne može ići sa neocjenjenim psima, učesnici smotre, od kojih su većina strastveni lovci, su pokazali da im je stalo da u svom posjedu imaju kvalitetne pse, a kako bi, između ostalog, pribavili dokumentaciju i bili spremni za predstojeću lovačku sezonu.

„Gledano eksterijerno, kvalitet pasa je dobar. Posebno raduje što je među izlagačima bilo i pasa čiji su vlasnici stigli iz zemalja zapadne Evrope, kao i dvadesetak vlasnika pasa iz zemalja bivše Jugoslavije“, kaže Boro Lučić, predsjednik Kiknološkog društva „Herceg Novi“ i dodaje da je riječ o izložbi koja još nije stvorila svoje ime, ali je, prema njegovim riječima, primjetno da je većina pasa lovačkih. On je iskazao nadu da će i nadležni učini više, kako b i ova manifestacija zaživjela i iduće godine bila još bolja.

Na ovoj smotri u klasi „junior“ pobijedio je srednjeazijski ovčar Atina čije je vlasnik iz Bara, dok je sveukupni pobjednik bio američki stafordski terijer čiji je vlasnik iz Podgorice.

U planu Kinološkog društva Herceg Novi, koje je formirano 2011. godine, je izdavanje brošure koja će imati bazu podataka o psima i vlasnicima sa područja Crne Gore. „U njoj će biti informacije o načinu držanja pasa, o načinu ishrane istih i o bolestima ljubimca", zaključio je Lučić.