Nije prošlo ni deset dana od zvaničnog ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, a njihovi pojedini zvaničnici, vjerski poglavari i narod upozoravaju na negativnosti koje je ona već donijela.

granicni prelaz sitnica

Pojedini na svom blogu poput župana Kastavske župe, Franja Jurčevića, pišu da je to dan „najveće tragedije“. Kako navodi „Mina biznis“ zbog novih propisa koje je donijela Evropska unija na hrvatskim graničnim prelazima turisti iz BiH idu u Crnu Goru.

"Gostima iz Bosne i Hercegovine za odlazak u Crnu Goru ne trebaju dozvole. Granica se prelazi sa ličnim kartama, a osim toga, u Crnoj Gori je prilično jeftinije ljetovanje nego u Hrvatskoj tako da ćemo ove godine mi iz Sarajeva, i ostalih dijelova BiH, novac ostavljati u nekim od mjesta od Herceg Novog do Bara", rekao je u anketi izvjesni Elvir iz Sarajeva.

Novim propisima su najviše nezadovoljni mještani graničnog prelaza Doljani kod Metkovića koji su u ovim julskim danima ranijih godina bili najfrekventniji prelaz za turiste iz BiH u Hrvatsku. Po njihovoj slobodnoj procjeni u odnosu na prošlu godinu nema ni deset odsto prošlogodišnje posjete. Pojedini portali i agencije navode da su plaže prema Makarskoj gotovo puste i oni se plaše da će turistička sezona u južnoj Dalmaciji doživjeti pravi kolaps.

Ostaje da se vidi da li će ovo nesnalaženje oko propisa Evropske unije sa kojima se suočava nova članica Hrvatska znati da iskoriste turistički radnici na Crnogorskom primorju.