Pripadnici Žandarmerije sukobili su se u ataru kuršumlijskog sela Borovac, na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom, sa naoružanim Albancima sa Kosova koji su krali šumu, i tom prilikom je ranjeno šest Albanaca.

zandarmerija ranila sest albanaca

Komandant Žandarmerije Bratislav Dikić izjavio je da je oko 19.00 časova sinoć u rejonu sela Borovac u opštini Kuršumlija na patrolu Žandarmerije iz dva pravca otvorena vatra iz automatskog vatrenog oružja.

Dikić je rekao da su pripadnici Žandarmerije adekvatno odgovorili na oružani napad i da po njih nema posljedica, a da "informacije Kosovske policijske službe ukazuju da je povređeno šest lica albanske nacionalnosti", javlja RTS.

Prema njegovim riječima, obezbijeđeno je lice mjesta, uviđaj će izvršiti nadležno pravosudni organi, a o događaju su obaviješteni oficiri za vezu Euleksa i Kfora.

Komandant Žandarmerije je rekao da je "na mestu događaja pronađen traktor sa drvima, motorne testere i delovi lične garderobe, a da su o događaju blagovremeno obavešteni i oficiri za vezu Euleksa i Kfora".

Ovo je treći oružani incident u ovom selu u proteklih desetak dana.

Predsjednik Mjesne zajednice Merdare Časlav Milošević izjavio je da se u zaseoku Borovac u 19.00 sati čula pucnjava koja je trajala negdje oko trideset minuta.

"Posle toga Žandarmerija je blokirala ceo pravac gde se desio sukob, pošto su pripadnici albanske nacionalnosti prešli administrativnu liniju i krali šumu", rekao je Milošević.

Kosovski elektronski mediji prenose da su četvorica Albanaca ranjena u oružanom incidentu koji se dogodio u ataru sela Mirovac, u opštini Podujevo.

Prema tim izvještajima, u incidentu je došlo do razmjene oružane vatre između grupe Albanaca sa kosovske strane, koji su se nalazili u sječi drva, i neidentifikovane grupe sa srpske strane.

Policija je do sada potvrdila ranjavanje samo dvojice Albanaca, od kojih jednog teže. Obojica su prebačena u Kliničko-bolnički centar u Prištini, jedan od njih je lakše ranjen u nogu, dok je drugi ranjen teže, u grudi.

U selu Borovac živi dvadesetak mještana, među kojima je petoro djece. Mještani kažu da su svi veoma uznemireni i uplašeni, jer ovo nije prvi put da izbijaju oružani incidenti u blizini njihovih kuća.