Sinoć je u Baošićima održana Turističko-zabavna manifestacija „Baošićko ljeto", gdje je, u prisustvu oko 3. 000 gostiju, na mulu ozvaničen start glavne turističke sezone na hercegnovskoj rivijeri.

baosicko ljeto 2013

Ova manifestacija ne obilježava samo start sezone nego i promoviše duh Boke i Mediterana, rekao je gradonačelnik Herceg Novog Dejan Mandić.

Domaćin, ove sedme po redu manifestacije, je Mjesna zajednica Baošići koja je obezbijedila za goste 300 kg ribe, 100 kg mušalja, 30 kg liganja, koje su pripremale domaćice, inače poznate po februarskim Mimozinim svečanostima. Bilo je u izobilju bokeških poslastica, 200 litara vina i veća količina loze. Upriličen je i vatromet koji je izazvao opšte oduševljenje kako za domaće tako i turiste, a za zabavu su bili zadužene komšije iz Mjesne muzike Đenović, kao i bend „Deka haus“. Tradicionalno je organizovano takmičenje u starim i već pomalo zaboravljenim sportskim disciplinama, potezanju konopa, skidanju pršute sa pale, rvanje na gredi i preranjanje mandraća.

"Prije nekoliko godina smo došli na ideju da duh i atmosferu Praznika mimoze prenesemo i na ljetne dane i već sedam godina ovom feštom najavljujemo početak turističke sezone na našoj rivijeri", istakla je Vesna Samardžić pozdravljajući prisutne u ime organizatora i dodala: "Željeli smo da baš ovdje na starom Ribarskom mulu promovišemo spoj bokeške tradicije, mediteranske muzike i domaćih specijaliteta, ali i da se podsjetimo na već pomalo zaboravljene sportske discipline". Ona je svim gostima poželjela uživanje ispod vedrog baošićkog neba i da sa ljetovanja ponesu samo lijepa sjećanja.