U selu Krekovi kod Nevesinja danas je, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, obilježeno 138 godina od ustanka u Hercegovini "Nevesinjska puška".

nevesinjska puska obiljezavanje godisnjice

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Petar Đokić podsjetio je tom prilikom na važan istorijski put koji je prošao srpski narod Hercegovine, istakavši da je razlog ovog okupljanja zajedničko podsjećanje na istoriju prepunu borbi za slobodu.

"Ove godine prvi put obilježavamo na ovom mjestu tri velike bune, tri velika narodna ustanka koji su započeli naši preci na ovim prostorima", rekao je Đokić.

On je istakao da su u ova tri ustanička pokreta trajno obilježene i potvrđene vjekovne slobodarske težnje srpskog naroda. "Ostaćemo vječno uporni i dosljedni u borbi da budemo slobodni, ravnopravni, da budemo svoji na svome. To su potvrdili i Srbi u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu", poručio je Đokić.

On je naglasio da ima i drugih mjesta gdje živi srpski narod koji se borio za slobodu, ali su ti istorijski događaji, nažalost, ostali na marginama.

"Zato ćemo, slijedeći ovakve poteze koje smo preduzeli s institucijama lokalne vlasti u Nevesinju i sa predstavnicima Boračke organizacije Republike Srpske, sigurno poslužiti kao dobar uzor i drugima da otrgnu od istorijskog zaborava ono što ne smije biti zaboravljeno, a svjedoči o dugoj borbi srpskog naroda za slobodu", istakao je Đokić.

Načelnik opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović rekao je da se danas u Nevesinju odaje dužno poštovanje precima i hrabrosti, junaštvu i čojstvu ondašnjih junaka koji su sudbonosnih godina 19. vijeka ustali u zaštitu svojih ognjišta, braneći čast i dostojanstvo naroda od tuđinskog jarma.

"Okupljanjem na ovom časnom mjestu, gdje su hrabri ustanici trasirali put budućim generacijama u stalnom traganju za pravdom i ravnopravnošću, pokazujemo da ne zaboravljamo svoje korijene, istoriju i tradiciju i još jednom ističemo doprinos Hercegovaca u vjekovnoj borbi za slobodu", poručio je Šiljegović.

nevesinjska puska 2013

U okviru programa obilježavanja 138 godina od ustanka u Hercegovini, služen je parastos i položeni vijenci na Spomen-obilježju poginulim ustanicima u selu Krekovi, nakon čega je održan prigodan kulturno-umjetnički program.

Vijence je, između ostalih, položio i izaslanik predsjednika Republike Srpske Duško Četković.

Ustanak "Nevesinjska puška" podignut je na području opštine Nevesinje 9. jula 1875. godine protiv otomanske vlasti i ubrzo se proširio.

Ustanike su tada oružjem i dobrovoljcima podržale kneževine Crna Gora i Srbija, što je dovelo do početka srpsko-turskog rata.

kulturno umjetnicki program nevesinjska puska 2013

Posljedica ovog ustanka i ratova koji su vođeni protiv Otomanske imperije bio je Berlinski kongres 1878. godine na kojem su Crna Gora i Srbija dobile nezavisnost i teritorijalna proširenja, dok je Austro-Ugarska na 30 godina okupirala BiH koja je bila u sastavu otomanske imperije.

Druga "Nevesinjska puška" je ona koja je ispaljena u januaru 1882. godine protiv Austro-Ugarske monarhije, dok je treća ispaljena u junu 1941. godine u borbi protiv fašizma.

zvanice i gosti na obiljezavanju nevesinjske puske