Srbija je definisala buduću proceduru za davanje državljanstva sportistima iz Republike Srpske, koji će tako dobiti mogućnost da nastupaju za srpsku reprezentaciju, a prvi pasoši biće uručeni u narednih 15 dana u Beogradu.

srpski pasos za najbolje sportiste srpske

Državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Srbije Nenad Borovčanin rekao je Srni da je u pitanju pojednostavljivanje dobijanja dvojnog državljanstava za sportiste Republike Srpske i da će to biti ustaljena procedura za sve sportiste Srpske koji žele da nastupaju za Srbiju.

"Poznavajući mentalitet i emocije naroda sa druge strane Drine prema Srbiji i uopšte svih ljudi koji žive u Republici Srpskoj, svih Srba, mislim da je to pravi potez i pun pogodak, jer će mnoge obradovati. Mnogi sportisti, možda, će borbenije nastupati u dresu Srbiji i biti jako ponosni, a Srbija biti pojačana kada je sport u pitanju", kaže on.

Borovčanin je naveo da je zajedničkim aktivnostima ovog ministarstva, Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske, kao i MUP-a Srbije definisan način za dobijanje dvojnog državljanstva.

Prema njegovim riječima, prva grupa od deset najboljih sportista Republike Srpske, koji su predali zahtjeve u konzulatu Srbije u Banjaluci, na preporuku Ministarstva porodice, omladine i sporta Srpske, dobiće državljanstva Srbije u narednih 15 dana.

Navodeći da je veliku ulogu u svemu odigrao premijer i ministar MUP-a Srbije Ivica Dačić, koji je veoma zainteresovan za ubrzanje ove procedura, Borovčanin je dodao da će Dačić lično uručiti pasoše sportistima Republike Srpske u Beogradu u narednih 15 dana.

Borovčanin, koji je i sam bio sportista sa dvojnim državljanstvo, rekao je da je kod njega slučaj bio obrnut i da je dobio državljanstvo BiH kao sportista Republike Srpske te da je ta procedura trajala veoma kratko.