Nastavljajući tradiciju, mjesni odbor SUBNOR-a Sutorine u saradnji sa opštinskim odborima SUBNOR-a Herceg Novog , Kotora i Tivta, danas je u spomen-parku oslobodiocima u Sutorini obilježio Dan borca i datum kada je 4. jula 1941. godine KPJ donijela odluku o dizanju ustanka u tada porobljenoj Jugoslaviji.

dan borca u sutorini

Svečanost u Sutorini je počela polaganjem cvijeća i vijenaca na Spomenik borcima NOR 1941-1945, a zatim na Spomenik vojnicima Sutorine i Boke i Crnogorcima koji su poginuli u Sutorini u borbi sa Napoleonovom vojskom u oktobru 1806. godine, dobrovoljcima iz Boke poginulim u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine,  kao i na Spomenik poginulim u posljednjem građanskom ratu devedesetih godina prošlog vijeka. Vijence su položili predstavnici SUBNOR-a Mjesnog odbora Sutorina, SUBNOR-a Herceg Novi, Kotor i Tivat, kao i delegacija Veterana ratnika Srbije koju su predvodili predsjednici Ratko Mijailović iz Beograda i potpredsjednik Ljuba Živaljević iz Čikaga.

U ime oragnizatora prisutne građane i goste, među kojima su bili Vesna Lalić konzul Republike Srbije u Herceg Novom, predsjednik opštine Dejan Mandić, predsjednica skupštine Danijela Đurović i predsjednik OO SNP Herceg Novi Obrad Gojković, pozdravio jer mještanin Vladimir Mračević. „Danas, kada 4. jul više nije državni praznik i kada se ovaj datum vezan za 1941. godinu različito tumači, mi u Sutorini nastavljamo sa svečanim obilježavanjem. Nastavljamo sa tradicijom i u ovom novom vremenu, a ovo narodno okupljanje je prilika da dokažemo da se u Herceg Novom njeguju vrijednosti koje simbolizuju otpor i borbu za slobodu. Ovaj spomen-park je šetnja kroz svijetle stranice naše istorije“, rekao je Mračević dodavši da spomen-kompleks čuva uspomenu na sve rodoljube koji su dali svoj život u raznim ratovima, boreći se za čast, slobodu, dostojanstvo, očuvanje nacionalnog identiteta i ljubavi prema svojoj rodnoj grudi.

Na kraju svog obraćanja Mračević se zahvalio pojedincima koji su godinama bili nosioci obilježvanja ovog datuma u hercegnovskom kraju. U kulturno-umjetničkom programu učestvovali su članovi Kulturno umjetničkog društva „Sloga“ iz Đenovića, a tradicionalno druženje je nastavljeno u blizini nekadašnjeg motela „Vinogradi“.