Nakon osam dana juče je na Cetinju partijama osmog kola Premijer lige završeno prvenstvo Crne Gore u šahu.

pejovic i sale

Novi prvak je ekipa „Budućnosti“ iz Podgorice sa 15 meč bodova (36,5 poena), drugo mjesto je pripalo tivatskoj „Mimozi“ 14 (33,5), dok je treća ekipa „Rumije“ iz Bara sa 14 meč bodova (30,5 poena). Na četvrtom mjestu je „Bemaks“ (Podgorica) sa 11 (29,5), slijede „Elektroptrivreda“ (Nikšić) 9 (29,5), „Ljubomir Đurđić“ (Bijelo Polje) 8 (27), „Bijela Krušo Niskogradnja“ 6 (22,5), „Herceg Novi“ 5 (21,5), „Nikšić“ 5 (21) i „Mornar“ 3 boda (11 meč poena).

Iz lige ispadaju „Mornar“ i „Nikšić“, dok je „Herceg Novi“ ostao u eliti zahvaljujući pobjedi „Mimoze“ na ekipom „Nikšića“ 4:2. Odlučujući poen za slavlje Novljana je donio FIDE majstor Dragan Popadić kapiten „Mimoze“. Dan ranije, u pretposljednjem sedmom kolu, poslije remija sa gradskim rivalom „Herceg Novim“ 3:3, radovali su se šahisti „Bijele Krušo Niskogradnja“ koji su izborili opstanak. Tim Jovana Pejovića je jedina ekipa koja nije imala velemajstora i koja je kolektivnom igrom napravila pravi podvig. Da stignu do cilja Novljanima su pomogli IM Miloš Vlatković, MK Božo Marić i Vaso Petijević iz Trebinja i oni su sa IM Srđanom Šalom iz Splita bili presudni igrači. Treba reći da su još za „Bijelu Krušo Niskogradnja“ igrali ruski IM Aleksandar Geler iz Moskve koji živi u Herceg Novom, MK Jovan Pejović, FM Branko Pejović i MK Mašan Bubanja.

„Postigli smo cilj. Jedini smo sastav koji je pobijedio šampiona, ekipu Budućnosti, i ta dva boda su bila kao kuća’ i odlučila su o našem opstanku. Dolaskom Srđana Šala u trećem kolu dobili smo na drugoj tabli na sigurnosti i ispunili cilj“, rekao je Jovan Pejović i dodao da su dobrom rezultatu doprinijeli i njihovi prijatelji iz Trebinja.

U svojoj priči za TrebinjeLive IM Srđan Šale nije krio zadovoljstvo. „Duh ekipe je bio izvrstan. Iznenađen sam jačinom lige i da smo mi uopšte uspjeli da se izborimo za opstanak. Nismo imali velemajstora, ali pobijedio je naš ekipni duh“, rekao je Šale.