Na postrojenjima „Hidroelektrana na Trebišnjici“ okončan je redovni remont, u sklopu kojega su urađena ispitivanja i revizija stanja objekata i mašina, ali nije bilo potrebe za krupnijim zahvatima.

marko mitrovic direktor heta

„U sklopu remonta su urađena i određena ispitivanja na transformatorima koje smo zamijenili prošle godine, što je obavila renomirana bečka firma Simens, pa su na ovaj način i zvanično ovi transformatori uvedeni u pogon kao potpuno tehnički ispravni“, kaže Marko Mitrović, direktor Hidroelektrana na Trebišnjici.

Osim toga, urađeni su remonti prekidača 220 i standardna revizija i pregled ostale opreme, pa su sredinom juna počele remontne aktivnosti na Agregatu 1 i završene krajem mjeseca, aktivnosti na Agregatu 3 završene su u ponedjeljak veče, dok remont na Agregatu 2 traje u narednih desetak dana.

„Iako ni kod Agregata 2 ne očekujemo neke nedostatke, pogonski smo svakako uvijek spremni sa dva agregata, tako da će se proizvodnja odvijati bez problema“, kaže Mitrović.

On dodaje da je u sklopu remonta izvršen i pregled tunela kojim se voda odvodi do HE Dubrovnik, ali su se izvjesna injektiranja odvijala samo na dubrovačkoj strani.

Mitrović podsjeća da su „Hidroelektrane na Trebišnjici“ u prvoj polovini ove godine proizvele rekordne količine električne energije,  pa je, umjesto prvobitnih 905, godišnji plan proizvodnje rebalansiran za 453 gigavat časa električne energije.

„Ukoliko se ovaj plan ispuni i riješe određeni tehnički problemi sa agregatom u Dubrovniku, za koje se nadamo da neće iziskivati zastoj, realizovaćemo zacrtani rebalansirani plan“, dodaje Mitrović.

Ukoliko se ostvari godišnji plan od 1.388 proizvedenih gigavat časova električne energije, rukovodstvo Hidroelektrana na Trebišnjici ove godine očekuje rekordnu proizvodnju realizovanu na ovim postrojenjima od postanka sistema.