Uprkos brojnim, a često naizgled i nerješivim problemima, predsjednik opštine Voždovac, doktor Dragan Vukanić, i ove godine uspio je organizovati nagradnu ekskurziju u Beograd najboljih učenika osnovnih škola iz istočne Hercegovine.

u posjeti patrijarhu

Podržavajući ideju Udruženja Nevesinjaca u Beogradu, pokrenutu prije četiri godine, Vukanić se narednih godina nije ograničio samo na Nevesinje, nego je akciju proširio na cijelu istočnu, pa i na opštine stare Hercegovine. I ne samo na nosioce diplome “Vuk Karadžić“, nego i na djecu koja su završila osnovnu školu a nalaze se u grupi djece sa posebnim potrebama, na vrhunske sportiste koji su postigli rezultate republičkog i višeg značaja, na blizance. Ova djeca putuju bez obzira na uspjeh u školi. Tako je, u periodu od 29. juna do 1. jula, kod predsjednika Vukanića bila grupa koju je sačinjavao 51 mali maturant i njihovi nastavnici, odnosno pratioci (za djecu sa posebnim potrebama) iz Trebinja, Ljubinja, Bileće, Berkovića, Gacka, Foče i Rudog. Prethodni vikend je organizovano putovanje po sličnom programu za petnaestoro djece iz Nevesinja.

- Moja ideja je da u srpsku prestonicu dođu deca baš ovog uzrasta. Ona se sada nalaze u punom i svestranom razvoju; fizičkom, emocionalnom, socijalnom. E baš u ovoj fazi njihovog odrastanja potrebno ih je usmeravati i predočavati im one vrednosti za koje smatramo da su jedino ispravne i koje će im biti vodilja u njihovom budućem životu. A to su naši koreni i ono najlepše na čemu izrastaju nove generacije – istorija, duhovnost, naučna dostignuća, umetnost… Sa tim segmentima želimo da upoznamo ove mlade ljude, ističe Vukanić.

Rukovodeći se tom idejom, sačinjen je i plan boravka u Beogradu. Djeca su, između ostalog, posjetila Beogradsku tvrđavu i brojne objekte na njoj, Orašac i Oplenac, Hram Svetog Save, Sabornu crkvu, Narodnu biblioteku Srbije, Muzej Nikole Tesle… A najupečatljiviji momenat za sve bio je prijem kod patrijarha srpskog Irineja.

U obraćanju mladim gostima pod svodovima Patrijaršije, uz prigodno posluženje, njegova svetost patrijarh srpski evocirao je uspomene sa prošlogodišnjeg putovanja po Hercegovini.

“Ja sam po našoj Hercegovini i pešice hodio. Bilo je to kada sam, pre mnogo godina, služio vojsku u Mostaru. Pošto je to bila jedinica brdske pešadije, čak četiri puta smo pešice išli iz Mostara u Nevesinje i tamo, na poligonu Stupine, izvodili neke vojničke vežbe“, prisjetio se detalja iz svoje mladosti patrijarh Irinej i dodao: “Srećan sam i ponosan što sam imao priliku da hodam zemljom kojom je hodio i kojom je upravljao sveti Sava. Budite i vi ponosni što ste rođeni i što živite u toj zemlji. Neka ste blagosloveni vi, vaši nastavnici koji vas uče, a i ljudi koji su vam priredili ovo putovanje“.

Sa tim blagoslovom djeca su otputovala u Hercegovinu, radosni i zahvalni što se našao neko ko je prepoznao njihove kvalitete i što im je organizovao ovo putovanje za pamćenje.

I doktor Vukanić zadovoljan je što je uspio u još jednom plemenitom pregnuću. Želja mu je da se ova aktivnost nastavi i u budućnosti proširi na cijelu Republiku Srpsku. A za to neće biti dovoljna samo plemenitost i entuzijazam ovog izuzetnog čovjeka, nego i znatno veće razumijevanje i podrška od ove koju je imao do sada.