Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obišao je danas trasu puta u izgradnji preko prevoja Čemerno i najavio da će za saobraćaj biti otvorena najkasnije u prvoj sedmici avgusta.

cemerno uskoro za saobracaj

Preko prevoja Čemerno do sada je izgrađeno 8.100 metara trase puta, dva tunela i tri vijadukta.

Dodik je istakao da su radovi na ovoj dionici izvođeni u veoma teškim uslovima i vremenina, ne samo prirodnim već i ekonomsko-socijalnim, zbog čega će ovaj projekat imati ogroman značaj za Srpsku.

"Mnogi pokušavaju da omalovaže napore koje čine institucije Srpske, ali ovaj projekat dokaz je da se ozbiljno pristupilo rješavanju problema ove putne komunikacije kako bi se izašlo u susret zahtjevima Hercegovine koja je tražila da to bude urađeno na kvalitetan način", rekao je Dodik novinarima.

On je podsjetio da su iz Razvojnog programa Republike Srpske u novu trasu uložena 72 miliona KM.

"Kompletan projekat treba da se dovede u standard koji važi za magistralne puteve, a godine koje dolaze pokazaće da je ovo jedan od najzahtjevnijih i najvećih infrastrukturnih projekata u Srpskoj", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je podsjetio da su ekstremni uslovi za rad i težak teren na jednom dijelu trase prouzrokovali naknadnu pojavu klizišta zbog čega je završetak radova prolongiran, inače bi davno bili završeni.

Prema njegovim riječima, još je ostalo oko 150 metara da se spoji i asfaltira dio puta između dva tunela, gdje se pojavilo klizište, da bi bila kompletno završena trasa.

"Put preko prevoja Čemerno nije uspio niko prije da uradi, ali je to uspjela Republika Srpska i zato sam ponosan jer smo uz sve izazove i probleme koji nisu bili mali, smogli snage da završimo ovaj projekat u okviru kojeg je izgrađen i najveći tunel za drumski saobraćaj u BiH", rekao je Dodik.

On je istakao da je ovaj tunel dug dva kilometra i 119 metara i da zadovoljava sve evropske standarde.

dodik na cemernu

Slobodan Stanković, generalni direktor "Integral inženjeringa", koji je izvođač radova, rekao je da je teren na ovom području bio veoma komplikovan jer je svaki metar zemlje različitog sastava, a da je voda prouzrokovala klizište koje će narednih dana biti potpuno sanirano.

On je istakao da na dionici između dva tunela, na kojoj se pojavilo klizište, rade dodatna armirano-betonska ojačanja da bi se trajno stabilizovao taj teren, te napomenuo da je urađen potporni zid i postavljeno 250 betonskih šipova.

Govoreći o finansijskoj konstrukciji, Stanković je rekao da je ona uvećana za 15 miliona KM koji idu na teret izvođača radova koji je obavezan da u naredne dvije godine da garancije za put.

Izgradnja puta preko prevoja Čemerno počela je krajem 2008. godine, a provbitni rok za završetak bio je novembar 2011. godine. Zbog složenog geološkog sastava zemljišta, pojave klizišta i uticaja podzemnih voda rok je prolongiran.

Izgradnjom ovog puta saobraćajna komunikacija preko Čemerna biće skraćena za oko pet kilometara i predstavljaće najkraću vezu ovog dijela Srpske sa Srbijom i Crnogorskim primorjem.